Beskrivelse
Elegant og kompleks, med masser af spændende frugtrige nuancer. Vinen slutter både struktureret og charmerende.
Distriktet
Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de store prisstigninger som man f.eks. har set i Bordeaux og Bourgogne.
Det er især i den sydlige del af Rhônedistriktet, at man finder “almindelige” Côtes-du-Rhône vine – bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden.
Producenten
Familien Brunel har dyrket vin i det sydlige Rhône siden det 17. årh., og siden 1954, hvor Domaine Les Cailloux egentligt bliver grundlagt, er producenten blevet betragtet som en af de mest sikre producenter i området. Den aktuelle ejer, André Brunel, overtog vingården i 1971, og det er ham, der har løftet Les Cailloux ind blandt eliten i Châteauneuf-du-Pape. Han introducerede en streng kontrol af dyrkningen i vinmarkerne, med mindre udbytte, men større kvalitet – han var en af de første i området til at indføre plantning af græs mellem rækkerne og fjerne brug af kemikalier i vinmarkerne – og udstyrede kælderen med moderne udstyr.
Det var André Brunel, der tilføjede hovedparten af de 40 ha. vinmarker, man i dag ejer i Côte du Rhône-appellationen, og 30 ha. i IGP (Vins de Pays) til de 20 ha. i Châteauneuf-du-Pape. I 1989 lavede han for første gang vinen Cuvée Centenaire, som i dag er husets flagskib, og en af de meste efterspurgte Châteauneuf-du-Pape-vine på markedet. Siden 2012 er André Brunels søn Fabrice (5. generation) trådt ind i firmaet – fremtiden i familien er således sikret!
Vinen
Vinen Est-Ouest (øst-vest) er lavet på druer fra to bestemte parceller beliggende på hver sin side af floden, hvoraf dens navn. Vinen er sammensat af Grenache, Cinsault og Syrah fra vinstokke som er ca. 35 år gamle. En begrænsning af høstudbyttet sikrer ekstra koncentration i vinen, mens de to forskellige oprindelser sikrer god kompleksitet.
Vinificeringen er klassisk for Rhône, med en lang gæring på tank. Efter en modning på ståltanke, som varierer efter årgangen, bliver vinen aftappet uden klaring og kun med en let filtrering. Alt dette for at bevare vinens naturlige frugt, aroma og finesse.
Vinen samler elegance og finesse fra den ler-kalkholdige undergrund vest for floden og styrke og kødfuldhed fra de mere stenholdige vinmarker i Vaucluse mod øst. Farven er intens, rubinrød. Duften er meget harmonisk og afrundet, domineret af nuancer af røde bær, kirsebær (sten), hindbær og en smule engelsk lakrids. Smagen er både elegant og kompleks, med masser af lag og spændende frugtrige og krydrede nuancer. Vinen slutter både struktureret og charmerende.
Vinen vil egne sig fint til provencalske retter med fjerkræ, kalv, lam (gerne med ratatouille), til grillretter, ossobuco og til ikke for kraftige hvidskimmeloste.