Beskrivelse
Angelo Gaja Brunello Di Montalcino Pieve Santa RESTITUTA – 2017
Tørre nuancer og en god tannin først med lidt iltning kommer der mere sødmefulde frugtnuancer af kirsebær og brombær og karakter af skovbund.
Producenten Pieve di Santa Restituta er en ejendom med en lang historie. Navnet Pieve (italiensk for landsbykirke) kommer fra den smukke kirke midt på ejendommen, som er tilegnet helgenen Santa Restituta, der led en martyrdød i Kartago. I slutningen af det 4. årh. tilbage i Toscana byggede nogle af hans tilhængere en kirke, som blev renoveret i romansk stil i det 12. årh. Fra samme periode finder man også de første skrifter om vindyrkning på ejendommen, idet man i 1132 beretter om vine derfra, som bliver foræret til biskoppen af Arezzo. I 1972 faldt en forretningsmand fra Brescia Roberto Bellini for stedets charme og købte ejendommen med tilhørende vinmarker. Et stort restaureringsarbejde på bygningerne og i markerne blev igangsat, og nye vinproduktionslokaler blev bygget. I flere år producerede man på stedet en fremragende Brunello under navnet La Chiesa di Santa Restituta. I 1994 indgik Roberto Bellini et partnerskab med Angelo Gaja i Piemonte, som på dette tidspunkt gerne ville udvide sine vinaktiviteter i Toscana. Ejendommen blev omdøbt til Pieve di Santa Restituta, og stedets potentiale er siden udnyttet fuldt ud. Siden har Gaja overtaget det fulde ejerskab af ejendommen, som i dag udgør 16 ha. udelukkende beplantede med Sangiovesedruer.
Druerne bliver brugt til at producere stedets to Brunelloer Sugarille og Rennina og siden 2005, også en almindelig Brunello di Montalcino. Distriktet Allerede i det 13. årh. var vinene fra Montalcino i Toscana så efterspurgte, at nabobyerne Siena og Firenze forsøgte at tage herredømmet over distriktet. I dag anses Brunello di Montalcino-vine for at være nogle af Italiens allerbedste, og området var i øvrigt det første i landet, som opnåede den fornemme betegnelse DOCG. Området leverer også udemærkede Rosso di Montalcino DOC-vine samt en lidt mere sjælden Moscadello di Montalcino DOC-dessertvin. Vinen På Pieve Santa Restituta i Montalcino købte man i 2005 yderligere 9 hektarer (med vinstokke som dengang var 15 år gamle) i det nordlige Montalcino (Sugarille og Rennina kommer fra den sydlige del). Fra årgangen 2005 kunne man således tillægge Sangiovese Grosso (Brunello) druer fra disse nye vinmarker til de sædvanlige druer, som kom fra ejendommens tidligere 16 ha. Man begyndte derfor at producere en “almindelig” Brunello di Montalcino med druerne fra de yngre vinstokke og en del druer fra de ældre vinstokke, men i modsætning til 2005 hvor man ikke producerede hverken Sugarille eller Rennina, har man senere produceret disse to vine – som sædvanligt i de bedste årgange. Brunello di Montalcino fra Pieve Santa Restituta er ganske enkelt fremragende. I duften er den allerede fint åben og meget klassisk med nuancer af modne kirsebær, eksotiske krydderier, honningkage og en dejlig og velintegreret karakter af træ.
I smagen fornemmer man tørre nuancer og en god tannin først, men med lidt iltning i glasset kommer der mere sødmefulde frugtnuancer af kirsebær og brombær og en ret kompleks karakter af skovbund, som næsten giver vinen et piemontesisk touch. Eftersmagen er allerede lang og harmonisk men afslører samtidigt et godt gemmepotentiale.