Beskrivelse
God tørhed og mineralitet, med karakterer af blomster og blade. Det er en udpræget vin til gastronomi.
Producenten
Ingen anden vinproducent har i de sidste 50 år haft så meget indflydelse på den internationale vinscene som Angelo Gaja i Piemonte. Gaja, som man ofte kalder for “Kongen af Piemonte”, har været krumtappen for kvalitetsproducenter i hele Italien. Han er forrest og nådesløst kvalitetskrævende, når det gælder hans egne produkter. Angelo Gaja er en ægte pioner, som til stadighed søger nye veje for at udvikle og manifestere den suveræne kunst, han behersker. Midt i 1990’erne tog han udfordringen op i Toscana-området.
Først overtog Gaja ejendommen Pieve Santa Restituta i 1994 med 16 ha. vinmarker i Montalcino, hvor han producerer to Brunello-vine Rennina og Sugarille. Det var i 1996, at Gajas nye eventyr i Toscana startede mere præcist mellem Bolgheri og Castagneto Carducci. Her fik Angelo Gaja – efter lange og seje forhandlinger, som gav Angelos kone idéen til navnet Ca’ Marcanda, (på piemontesisk dialekt: huset hvor man tinger om noget) – mulighed for at købe en ejendom og yderligere 80 ha. jord. 60 ha. blev beplantede med vin i foråret 1996, og tanken er at bringe det beplantede areal op på ca. 120 ha. i løbet af ti år.
Distriktet
Kystområdet syd for Livorno i det vestlige Toscana kaldes Maremma og har i mange år produceret grøntsager og frugter. I dag har Maremma udviklet sig til et af de bedste vindistrikter i Italien. Områdets beliggenhed langs kysten giver et varmt klima, som dog bliver påvirket af kølige briser fra havet og er således perfekt til de internationale druesorter, området netop er kendt for: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Syrah, men nu også Chardonnay, Viognier, Vermentino og Sauvignon Blanc.
Jordbundsforholdene er ret unikke og består af to forskellige typer. Den første kaldes terre brune (mørk jord) og består især af sandholdig lerjord og ler (uden sten eller kalk), og den anden terre bianche (hvid jord) med ler og sand men også kalk og et stort antal småsten og sten i forskellige størrelser.
Vinen
“Vistamare” betyder egentligt “havudsigt” og vinen har fået dette navn fordi man fra de parceller nær Castagneto Carducci som leverer druerne til denne vin, har en fantastisk udsigt over den toskanske kyst. Vinstokkene her nyder godt af den saltede havbrise, solen og det skarpe lys.
Vistamare er lavet på Vermentino, Viognier, Chardonnay og Sauvignon Blanc, hvor sammensætningen vil være afhængig af årgangen. Vinstokkene vokser dels på hvid jordbund, som består af kalk og ler og på mørk jordbund, hvor sand og mørk ler dominerer.
Hver druesort bliver vinificeret separat men bliver sammenstukket inden aftapningen. I duften fornemmer man friskheden og mineraliteten fra Vermentino, som harmonerer fint med nuancer af ferskner og cremede toner fra Viognier. I smagen har vinen god tørhed og mineralitet, med karakterer af blomster og blade. Det er en udpræget vin til gastronomien, meget aromatisk, kompleks og appetitvækkende.