Beskrivelse
Det er en umiddelbar, rund, halvtør Madeira, med en fin balance mellem frugtsødme og liflighed. En Madeira, man hurtigt kommer til at holde af.
Producenten:
Selv om det er det berømte Madeira Wine Company – en af de vigtigste producenter på Madeira – som markedsfører og distribuerer Blandy’s Madeira, er det stadig Blandy’s familien, som ejer vinhuset og vinmarkerne, og laver vinene. Syv generationer af samme familie har afløst hinanden siden 1811, og firmaet er i dag den eneste producent på Madeira, som stadig ejes af en enkelt familie, som vel at mærke bor på øen! Vinhuset har spillet en afgørende rolle for produktion af Madeira i årenes løb, både for dyrkningstraditionen og de typiske fremstillingsteknikker, man bruger på øen. Blandy’s Madeira ejer vinmarker flere steder på øen, bl.a. i São Jorge (150-200 m.o.h.), São Vicente (nordkysten, 300-400 m.o.h.), Porto Moniz (nord), Seixal (nord) og Câmara de Lobos (sydkysten) (op til 500 m.o.h.). Desuden har vinhuset langtidsaftaler om leverance af druer med 26 forskellige små dyrkere i de fleste vinområder. Druerne bliver vinificeret på firmaets vinejendom nord for hovedstaden Funchal og bliver derefter modnet både på ejendommen og i Blandy’s berømte kældre i midten af byen. Hver type Madeira får et tilpasset antal år på fa,d og vinene bliver først aftappet, når de er optimalt udviklede. De er klar til servering efter aftapning og behøver derfor ingen yderligere lagring på flaske.
Distriktet:
Den vulkanske ø Madeira, hvor den berømte hedvin af samme navn kommer fra, ligger i Atlanterhavet ca. 600 km. vest for den nordafrikanske kyst. I det 15. årh. kom den under portugisisk herredømme og blev i 1479 hjemsted for den berømte italienske sømand og opdagelsesrejsende, Christoffer Columbus. Det var ikke ualmindeligt, at især engelske skibe på vej til kolonierne i Nordamerika eller i Vestindien gjorde ophold på Madeira for at proviantere af øens allerede berømte Madeira-vine. Det er ikke helt tilfældigt, at Benjamin Franklin og Thomas Jefferson, som begge var store Madeira kendere, skålede med Madeira, da de skulle underskrive uafhængighedserklæringen. Selv om øen er bjergrig og klippeagtig, er Madeira meget frugtbar, da de øverste lag af jordbunden består af smuldret vulkansk lava, ler, grus og spagnum fra de mange træer, som dækkede øen i tidligere tider. Vinmarkerne, som ofte er anlagt på terrasser, dyrkes helt op i en højde af 660 m., og forskellige druesorter anvendes. Madeira vine kan gå fra knastørre til meget søde typer.
Vinen:
Rainwater er en Madeira af Medium Dry typen, som ofte er lavet på Tinta Negra (Mole), Madeiras mest dyrkede drue. Det siges, at den har fået sit navn efter et gammelt udtryk i området – ‘blød som regnvand’. Til denne Rainwater henter Blandy’s Tinta Negra-druerne (100%) på nordkysten af øen, nær São Vicente, på vinmarker anlagt i terrasser (300-400 m.o.h.) på ren vulkansk jord af sort ler og grus (Terra Grossa).Efter ca. fire dages gæring med skind og druernes naturlige gær på ståltanke (24-26° C), standser man processen ved at tilsætte drue-brandy. Vinen bliver overført til ‘estufa-tanke’, hvor den gennemgår en køling og en opvarmnings-cyklus mellem 45°-50°C i 3 måneder. Herefter modnes vinen i 3 år på amerikanske træfade. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og slutblanding.Rainwater har en lys farve og meget delikate frugtaromaer i både duft og smag. Det er en umiddelbar, rund, halvtør Madeira, med en fin balance mellem frugtsødme og liflighed. En Madeira, man hurtigt kommer til at holde af. Den er perfekt som aperitif med f.eks. saltede mandler eller chips, men kan også fint serveres til ikke for søde desserter – f.eks. med frugt. Brug den også til aromatiske saucer. Den kræver ingen iltning, men må gerne serveres en smule afkølet.