Beskrivelse
I 1700-tallet begyndte man at lede efter alternativer til Sherry, der da var højeste mode. En særlig vellykket udgave fandt man omkring byen Marsala på det vestligste Sicilien, og vinen har – på samme vis som Sherry/Jeréz – taget navn efter hovedbyen.
Dette er let forstærket (17 %) hedvin fra området omkring byen Marsala med 1 års oxidativ lagring på (større) træfade, hvorved den opnår sin ravgyldne farve og eksotisk, krydrede duft og smag af moden frugt med indslag af figen og dadler. De anvendte druer i Intorcia Marsala er primært de lokale, grønne druer catarratto og inzolia, der også i vid udstrækning anvendes til øens tørre hvidvine. I denne Marsala er der en lille sødme, der holder de oxiderede noter i skak.
Gennem tiden har vinen fået sin egen identitet, og Marsala bruges i dag hovedsageligt til madlavning, hvor den i den tørre version er uundværlig i saltimbocca alla romana, mens den halvsøde er fast bestanddel i en god tiramisu. Men den er skam fin på egen hånd.