Beskrivelse
Smagen er tør, appetitvækkende og ren, med en flot balance mellem friskhed og fedme.
Producenten
Ca’ del Bosco blev grundlagt af Annamaria Clementi Zanella, men firmaets succes hænger i høj grad sammen med hendes søn Maurizio Zanellas arbejde, som er ligeså banebrydende for vinifikationsmetoderne i Franciacorta, som Angelo Gaja har været det i Piemonte. Maurizio har bl.a. indført “berry spa”, hvor samtlige druer vaskes, så de får en så ren gæring som overhovedet muligt. Samtlige propper gennemlyses, så propper med fejl/luftbobler og med for meget sort pigment (der kan relateres til TCA) frasorteres for at undgå fejl på vinen. Man har også indført anvendelsen af “flying tanks” hvor man ved hjælp af tyngdekraften flytter druemosten uden påvirkning fra pumper og anden mekanik.
Denne store ihærdighed, og evige søgen efter nye metoder, der kan forbedre det endelige produkt, er et af Ca’ del Boscos adelsmærker. Man er heller ikke bange for at gå forrest og egne veje. I dag råder Ca’ del Bosco over 160 ha. med en gennemsnitlig alder på vinstokkene på ca. 20 år. Hvert markstykke håndteres, gæres og lagres særskilt.
Distriktet
Franciacortas historie er uløseligt bundet sammen med Ca’ del Bosco. Den starter i 1964, da Annamaria Clementi Zanella køber et lille hus på skråningerne i Erbosco/Franciacorta midt blandt kastanjetræer ca. 50 km. vest for Gardasøen. De første marker bliver beplantet i 1968. Ca’ del Boscos første årgang var 1972, og siden har det været et sandt eventyr. I 1995 opnår området Franciacorta DOCG status. Dette er ikke mindst takket være Ca’ del Boscos evige stræben efter og dedikation til kvalitet. Flere andre producenter er siden kommet til og har gjort Franciacorta til Italiens førende region inden for produktion af mousserede vine.
Vinen
Franciacorta Dosage Zero Millesimato er lavet på Chardonnay (65%), Pinot Nero (22%) og Pinot Bianco (13%), som er hentet på 20 forskellige parceller beliggende i Erbusco, Adro, Cazzago San Martino, Corte Franca og Passirano. Vinstokkene er i gennemsnit 23-31 år gamle.
Den første selektering af klaserne foretages under plukningen, og høsten bliver derefter transporteret til vingården i små kasser for at undgå masning og dermed oxydering af druerne. Ved ankomsten til kælderen bliver klaserne yderligere sorteret og afkølet, inden man udsætter dem for Ca’ del Boscos særlige “drue-spa” teknik: Først en skånsom sprøjtning med vand og derefter en tørring, så man senere opnår en fuldstændig ren gæring af druerne.
Vinificeringen foregår separat efter parcel og druesort. Den alkoholiske gæring starter ved tilsætning af gærkulturer, som Ca’ del Bosco udvikler fra druernes egne gærceller. Gæringen foregår på små træfade og varer i ca. 5 måneder. Vinene bliver derefter sammenstukket i større tanke og bliver efter yderligere et par måneders lagring aftappet på flaske med tilsætning af gær og en smule sukkerlikør. Gæringen på flaske varer normalt i 48 måneder. Dégorgeringen foregår iltfrit i et system patenteret af Ca’ del Bosco. Dette gør, at man kan reducere svovltilsætningen til et absolut minimum. Der bliver ikke tilsat “Liqueur de dosage” (sukkerlikør) under degorgeringen, hvoraf vinens navn “Dosage Zero”.
“Dosage Zero” har en flot, blank, lysgylden farve med små, vedvarende bobler. Duften er meget indtagende, sprød og præcis med lækre nuancer af vilde blomster, citrusfrugter og en god mineralitet. Smagen er tør, appetitvækkende og ren, med en flot balance mellem friskhed og fedme. En mousserende vin med klasse og masser af kompleksitet.
Brug den som udsøgt aperitif, til skaldyr eller fisk (gerne røget), men også til sushi.