Beskrivelse
Campos Góticos henter Tempranillo druerne til denne “Pecunia” på deres økologisk/biodynamiskdyrkede vinmarker i
Anguix/Roa de Duero nær Burgos, som ligger i en med stor aroma, smagskoncentration og god balance mellem
frugtsødme og syre. Efter en klassisk gæring med druernes egne gærceller på temperaturregulehøjde af ca. 850-900
m.o.h. Højden giver store forskelle mellem dag- og nattemperaturer, hvilket betyder et længere modningsforløb, men
til gengæld druer rede ståltanke bliver vinen modnet i 12 måneder på franske egefade (225 l., hovedsageligt brugte).
Aftapningen fortages efter en naturlig bundfældning og en meget let filtrering.
“Pecunia” har en blank, rubinrød farve med et lilla skær. Duften er meget aromatisk og frugtrig, med nuancer af
mørke bær som kirsebær, blommer og blåbær. Smagen er kødfuld og koncentreret, dog med god velour og sprøde
nuancer, som giver en god balance mellem frugtsødme, struktur og alkohol (14,5%).
En kort iltning på karaffel vil være gavnligt for vinen, som vil vinde i dybde og harmoni. En perfekt vin til
smagsfyldte retter fx på julemenuen. Server den til and i mørke saucer, til svinekød, lam, okse eller fuglevildt. Også
velegnet til hvid- eller rødskimmeloste.
Distriktet
Ribera del Duero ligger i højlandet i det nordlige Spanien syd for byen Burgos og øst for universitetsbyen Valladolid.
Området fik først sin egentlige status som Denominacion de Origen (D.O.) i 1982 for rød- og rosévinene. Til
sammenligning fik Rioja sin D.O. status allerede i 1926. At Ribera del Duero har ligget i dvale frem til 1980’erne
skyldes bl.a. urbaniseringen, der fandt sted ikke mindst i 1960’erne, hvor befolkningen i stor stil forlod de
traditionelle landbrugserhverv og i stedet søgte mod byerne. Tingene har heldigvis ændret sig for Ribera del Duero,
takket være en ny generation af dygtige og entusiastiske vinproducenter.
Det er floden Duero (som i Portugal hedder Douro), der løber igennem området, som har givet distriktet dets navn.
Midt i et område med ekstreme klimatiske omgivelser giver floden en tiltrængt frodighed. Klimaet er med til at give
vinbonden et meget lille udbytte, da vinstokkene helt naturligt begrænser frugtsætningen under disse forhold. Til
gengæld får man druer med en enorm intensitet og farve. En anden faktor er den meget stenrige jordbund blandet med
bl.a. aflejringer fra floden, som giver særligt privilegerede forhold til vindyrkning. D.O. Ribera del Duero gælder for
rødvine (min. 75% Tempranillo), rosévine og siden 2019 også for hvidvine lavet på min. 75% Albillo Mayor-druen.
Producenten
Campos Góticos bliver i dag betragtet af mange som en pioner i Ribera del Duero. F.eks. var Campos Góticos det
første vinhus i området, der plantede vinstokke efter mere bæredygtige principper og med egne økosystemer. Ved
hjælp af økologi og visse biodynamiske arbejdsgange har man skabt både sunde, autentiske og bæredygtige vine af
stor kvalitet. Vinhuset besidder i dag godt 45 hektarer, og jordbunden består hovedsagelig af ler, kalk og sandsten.
Der dyrkes udelukkende Tempranillo (Tinta del País). Druesorten er som skabt til jorden i Ribera del Duero og giver
ekstremt gode kvaliteter. Med en højde på 850-900 m.o.h. er Campos Góticos’ vinmarker blandt de højest beliggende i
området. I vinmarkerne praktiseres grøn høst, hvor man fjerner de klaser, som ikke er optimalt udviklede. Dermed
opnås et væsentligt mindre udbytte – som regel 10-25% mindre pr. hektar, men til gengæld mere koncentrerede druer.
En manuel høst giver mulighed for kun at høste de bedste klaser, som straks transporteres til kælderen i små kasser af
16 kilo for at bevare friskheden og undgå oxidering. Hos Campos Góticos foregår gæringen ved hjælp af druernes
egen gær, og modningen foregår altid på franske egefade. Alle vine er certificerede økologiske.