Beskrivelse
Smagen er dyb, struktureret og charmerende. Duften er meget aromatisk med sarte toner af vilde kirsebær.
Området
Valpolicella-distriktet er uden tvivl det mest berømte vinområde i Veneto og er kendt verden over, både for sine almindelige rød- og hvidvine og for sine Ripasso’er, Amaroner og Recioto-vine. Det smukke, bakkede distrikt, med nogle af Venetos flotteste, historiske “villaer”, starter umiddelbart nordøst for Verona og breder sig mod vest til Bardolino DOC nær Gardasøen. Både landskabet, højden, jordbunden og de klimatiske forhold veksler fra sted til sted, og det forklarer de mange forskellige vinstilarter man finder i Valpolicella. De fleste producenter har i dag forstået, at et lille udbytte og en selektering af de parceller, man dyrker vin på, er bedre for kvaliteten, som generelt er blevet højere i distriktet.
De klassiske druesorter i området er Corvina, Rondinella og Molinara, som benyttes til både almindelige Valpolicella DOC-rødvine, Valpolicella Classico DOC (fra det oprindelige distrikt omkring Fumane, Marano and Negrar), Valpolicella Classico Superiore DOC (med min. ét års lagring) samt Valpolicella Ripasso DOC (siden 2007), Amarone della Valpolicella DOCG og Recioto della Valpolicella DOCG. De to sidste er bedst, når de kommer fra Classico-området og når man har prioriteret druen Corvina i blandingen.
Producenten
Vinhuset Cecilia Beretta har fået sit navn fra den pragtfulde Villa Beretta, bygget i det 17. århundrede af Grev Giuseppe Beretta i Mizzole, i den østlige del af Valpolicella. Ejendommen blev købt af familien Pasqua i slutningen af 1940’erne, men dets fulde potentiale til vinbrug blev først for alvor udnyttet fra 1980’erne, hvor vinmarkerne blev genplantet og et vinificerings- og vinforsøgscenter blev indrettet.
I dag producerer man vine på 89 ha. vinmarker, hvor de 54 ha. ejes af Pasqua familien og de resterende 35 ha. ejes af selvstændige vinbønder, som har en langtids drueleveringskontrakt med Cecilia Beretta. I Valpolicella og Valpolicella Classico distriktet er vinmarkerne fordelt mellem 8 ha. i Castello di Montorio (familieejet), 30,5 ha. i Mizzole (ligeledes familieejet) og 26,40 ha. i Terre di Cariano (ejet af selvstændige vinbønder, men dyrket af Cecilia Beretta). I Verona distriket ejer familien 15,50 ha. i Mattaranetta, og man dyrker også 8,40 ha. i Soave Classico.
Cecilia Beretta betragtes som familien Pasquas kronjuvel. Vinproduktionen hos Cecilia Beretta er totalt adskilt fra Pasqua.
Vinen
Vinen er lavet på Corvina, Rondinella og Corvinone, som er dyrket midt i Valpolicella Classico, syd for landsbyen San Pietro in Cariano, på en kalk- og lerholdig jordbund. Til denne Valpolicella Terre di Cariano udvælger man de bedste og mest optimale modne klaser. Druerne er afstilket, og efter en skånsom masning bliver de sat til gæring i mindre, ståltanke. Den malolaktiske gæring foretages på større tank, og efter to omstikninger bliver vinen modnet på barriques i 12-16 måneder.
Vinen har en flot, blank, rubinrød farve. Duften er meget aromatisk med sarte toner af vilde kirsebær. Smagen er dyb, struktureret og charmerende. Brug den til lam, okse, kalv og til hvidskimmeloste.