Beskrivelse
Vinen er meget intens, kompleks og struktureret med toner af grape, citrusfrugter og lindeblomst.
Producenten
Hervé Azo kom oprindeligt fra Bretagne i Vestfrankrig og havde en topstilling i reklamebranchen i Paris. Da han i slutningen af 1970erne følte trang til lidt afveksling, besluttede han at tage på besøg hos nogle venner i Chablis-distriktet for at plukke druer. Han blev så betaget af området og af arbejdet i vinmarkerne og i kælderen, at han aldrig tog derfra igen. I en tid hvor Chablis vinmarkerne endnu ikke blev handlet til nutidens vanvittige priser, begyndte han at se sig om efter vinmarker for at kunne starte egen vingård.
Hervé Azo samlede i alt 12 ha., hvoraf de 9 ha. i 1. Cru på skråningerne omkring landsbyen Milly. I 2004 lavede han en samarbejdsaftale med en af områdets berømte vinproducenter Jean-Marc Brocard omkring dyrkningen af markerne og vinificeringen. I 2006 købte Brocard ejendommen og beholdte domainet som en selvstændig enhed. Siden er man gået over til økologisk dyrkning, men vinificeringen foregår stadig på rustfrie ståltanke for at bevare vinens berømte mineralske karakter og enestående frisk stil.
Distriktet:
Chablis er Bourgognes nordligste appellation. Vindistriktet ligger ca. 120 km. nordvest for Beaune i retning mod Paris. Området – vel nok et af verdens mest berømte og efterlignede vindistrikter – producerer tørre hvidvine på samme drue, som anvendes til de øvrige hvide Bourgogner: Chardonnay. De hvide Bourgogner, som produceres længere mod syd i f.eks. Meursault og Montrachet, er gyldne, “fede” og lidt hårde. Chablis er straks lidt vanskeligere at definere. En typisk Chablis er aromatisk og blød men samtidig fin og elegant i smagen. Duften af en Chablis bliver ofte sammenlignet med duften af vådt græs.
Chablis er med sin nordlige placering ofte hjemsøgt af et lidt barskere klima end Bourgognes vinmarker længere mod syd. Derfor varierer årgangene en del og dermed også vinens evne til at blive lagret. Dog har områdets 1. Cru-vine, og især vinene fra de syv Grand Cru-marker, ofte mere struktur og fylde og dermed mere modningspotentiale.
Vinen
Hervé Azos Chablis 1er Cru Vau de Vey er lavet på druer som er dyrket økologisk. Vinen er gæret og modnet på temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Gæringen foregår udelukkende med druernes egen gærkultur og vinen bliver modnet på eget “lie” (bundfald) for at give mere intens aroma og smag.
Farven er lysegul med grønligt skær. I duften finder man eksotiske nuancer af mango, passionsfrugt og akacieblomst, strammet op af en god mineralitet. I smagen er vinen meget intens, kompleks og struktureret med toner af grape, citrusfrugter og lindeblomst. Vingårdens klassiske mineralitet kommer også fint frem i eftersmagen.
Vau de Vey vil egne sig godt til skaldyr- eller fiskeretter i cremede saucer, til østers, rogn eller til fjerkræ i hvide saucer.