Beskrivelse
ALOIS LAGEDER – CHARDONNAY ALTO ADIGE
Chardonnay-druerne til denne vin hentes i den sydlige del af Alto Adige, omkring Salorno, Magrè, Cortaccia og Pochi. Vinmarkerne (9-75 år gamle vinstokke) er anlagt på skråninger i en højde af 230-500 m. med en undergrund af småsten, kalk og sand, som egner sig perfekt til hvidvine.
En stor temperaturforskel mellem dag og nat giver en langsom modning og derfor vine med en flot aroma, sprødhed og finesse. Vinen er både gæret og modnet på sit lie i ca. 4 måneder på ståltanke for netop at bevare den sarte balance i vinen.
Vinen har en flot, lysgylden, blank farve. Duften er meget aromatisk og delikat med klassiske Chardonnay-toner af vilde blomster, melon, ferskner og citrusfrugter. Smagen er tør, sprød og mineralsk, med en fin struktur og en lækker, frugtrig stil til sidst.
Det er en vin som er bedst i sin ungdom og som giver utrolig meget fra sig. Velegnet som aperitif, til forretter, skaldyr, fisk og til hvidt kød. Prøv den også til sushi.
Producenten
Blandt de vinproducenter, som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området.
Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning startede først i 1990’erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.
Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 160 ha. vinmarker, hvoraf de 50 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 110 ha. er fordelt på ikke mindre end 100 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders bæredygtige retningslinjer, herunder biodynamisk dyrkning.
Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Caldaro dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret siden 2004), mens vinmarkerne Lindenburg i Bolzano og Krafuss i S. Michele/Appiano er under konvertering til biodynamisk produktion. Alois Lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den gode gastronomi.