Beskrivelse
Smagen er umiddelbar og sprød og eftersmagen er meget frugtrig. Der udvikler sig mørkere toner ved iltning: Tobak, engelsk lakrids og peber.
Producenten
Ch. de Nages ligger nær landsbyen Caissargues, syd for Nîmes og har været i Michel Gassiers famille i fire generationer. Selv overtog han og hustruen Cristina ejendommen efter sin bedstefar som 33-årig, og gik i gang med at lave vin på de dengang 50 ha. vinmarker. I starten var han ikke helt tilfreds med resultatet og først da han i 2006 mødte den berømte Rhône-ønolog Philippe Cambie (Winemaker of the Year 2010, Robert Parker), kom der skred i tingene.
Ud fra devisen “Man arver ikke en jord fra sine forfædre, man låner den fra sine børn”, gik han hurtigt i gang med at producere druerne efter økologiske principper. Château de Nages er i dag kendt som en af de bedste økologiske producenter i distriktet (godkendt økologisk siden 2011).
Distriktet
Området Costières de Nîmes (AOC) som ligger mellem Nîmes og Arles i det sydøstlige Frankrig, er i dag officielt en del af Rhône området. I løbet af de seneste år har distriktet oplevet en kraftig kvalitetsforbedring, som de mange turister, der holder ferie i området, ofte har lagt mærke til. Udviklingen skyldes dels nye generationer af vinmagere på ejendommene og større krav til produktionen i det hele taget.
Selvom distriktet ligger i et af Frankrigs varmeste områder, kan man på nogle ejendomme opleve store forskelle i temperaturen pga. nærheden til det helt unikke naturområde nær Middelhavet, La Camargue. Søerne og vådområdet har en særlig afkølende effekt på druerne. De bedste marker består af stenholdige aflejringer i den øverste del og rødt ler (kaldt “Gapans” i området) som opsamler vandet i dybden.
Vinen
“Butinage” på fransk betyder “at samle pollen” og er et forsøg på at beskrive vinens stil såvel som den teknik, man generelt bruger på vingården; at samle det bedste for at danne en harmoni. På samme måde som bierne laver deres honning med udvalgte blomster i et område. Druerne (Syrah, Grenache og Mourvèdre) kommer fra de yngste vinstokke på ejendommen, og efter afstilkningen sorterer man druerne og bevarer kun de hele bær. De gennemgår først en kold macerering i 48 timer og sættes til gæring i ståltanke. Efter endt gæring bliver vinen modnet på ståltanke. Den bliver filtreret ganske let ved aftapningen og kan således udvikle en smule naturligt bundfald.
I duften er ButiNAGES Rouge en meget klassisk Sydrhône rødvin med nuancer af modne bær (solbær, hindbær), violer og milde krydderier. Smagen er umiddelbar og sprød først (trods de 14% alkohol!), men der udvikler sig mørkere toner med iltning: Tobak, engelsk lakrids og peber. Eftersmagen er dog meget frugtrig og sprød. En vin med bid og friskhed. Server den til lam, okse, kalv og fjerkræ. Serveringstemperatur: 16 – 18°C.