Beskrivelse
I smagen afslører vinen hurtigt sin finesse og charme, med sarte toner af røde bær.
Producenten
Ch. de Nages ligger nær landsbyen Caissargues, syd for Nîmes og har været i Michel Gassiers famille i fire generationer. Selv overtog han og hustruen Cristina ejendommen efter sin bedstefar som 33-årig, og gik i gang med at lave vin på de dengang 50 ha. vinmarker. I starten var han ikke helt tilfreds med resultatet og først da han i 2006 mødte den berømte Rhône-ønolog Philippe Cambie (Winemaker of the Year 2010, Robert Parker), kom der skred i tingene. Ud fra devisen “Man arver ikke en jord fra sine forfædre, man låner den fra sine børn”, gik han hurtigt i gang med at producere druerne efter økologiske principper. Château de Nages er i dag kendt som en af de bedste økologiske producenter i distriktet (godkendt økologisk siden 2011).
Distriktet
Vin de France (VdF) er den nye klassifikation (fra 2012) for det, som før i tiden hed Vin de Table (VdT), nemlig vine som er produceret i Frankrig, men falder udenfor de andre appellationer. En stor nyhed i Frankrig er, at det nu er fuldt tilladt at give oplysninger på etiketten for en “Vin de France” om den (de) anvendte druesort(er) i vinen, og i øvrigt årgangen. Vin de France-vine er oftest blandingsvine fra forskellige områder, hvor kvaliteten afhænger af producenten som udvælger og aftapper vinen. Men det kan også være fremragende “garage” vine, hvor kendte (eller mindre kendte) producenter f.eks. bruger andre druer end de tilladte i deres AOP (Appellation d’Origine Protégée) eller IGP (Indication Géographique Protégée). Det kan osgså være vine, som ikke har opnået godkendelse i en af de mere fornemme appellationer. Man kan altså finde perler blandt Vin de France-vine! Bemærk at for Vin de France må evt. regionsoprindelsen ikke fremgå af etiketten.
Vinen
Château de Nages’ nye økologiske Vin de France serie ‘Liberty’ samler umiddelbare, liflige, aromatiske og frugtrige vine, som både kan bruges til et lille glas i utide og til den lette gastronomi. Det er vine, som kan tages frem og åbnes i sidste øjeblik, og som alligevel vil give fuld valuta (og smag!) for pengene. De er lavet efter naturlige principper, uden tilsætning af svovl, med druernes egne gærceller og med en naturlig bundfældning i stedet for filtrering.Liberty Rouge er lavet på Syrah, Grenache, Carignan og Merlot, som hentes på diverse parceller på ejendommen. Efter en total afstilkning gennemgår druerne en gæring i ståltanke. Gæringen er ret kort, da man prioriterer friskheden og frugtkarakteren. Vinen får herefter en kort modning på ståltanke inden aftapning.Det er den umiddelbar og frugtrig stil, man har prioriteret i Liberty Rouge. I duften fornemmer man meget liflige aromaer af kirsebær, hindbær og røde skovbær, men også delikate, krydrede nuancer. I smagen afslører vinen hurtigt sin finesse og charme, med sarte toner af røde bær. Det er en vin, som man hurtigt kommer til at synes om, og som kan serveres til mange forskellige retter – fra grøntsager til fjerkræ, pizzaer, pastaretter, men også kraftigere retter med svinekød, kalv eller lam. Serveringstemperatur: 16 – 18°C.