Beskrivelse
Ud over at det er en ægte Sauternes, er den himmelråbende fantastisk og så er den endda økologisk! Producenten Château Guiraud 1er Grand Cru Classé (1855) i Sauternes, ca- 45 km. syd for byen Bordeaux, hed oprindeligt “La Maison Noble du Bayle” indtil det i 1766 blev købt af Bordeaux-købmanden Pierre Guiraud. Slottet forblev i samme familien indtil 2006, hvor det blev solgt til fire venner med fælles interesse for vin: erhvervsmanden Robert Peugeot og tre vinproducenter Olivier Bernard, Stephan Von Neipperg og Xavier Planty – om i flere år hade været slottets bestyrer. Et kæmpe restaureringsarbejde blev iværksat, såvel i vinmarkerne (som allerede under Xavier Planty var i overgang til økologisk dyrkning) som i slots- og kælderbygningerne. Slottet omfatter 128 ha., hvoraf de 85 ha. er beplantet med vin med 65% Sémillon og 35% Sauvignon Blanc. Slottet fik i 2010 sin officiel godkendelse som økologisk producent. Gennemsnitsalderen for vinstokkene er i dag mellem 35 og 40 år, med en høj beplantningstæthed (6.600 vinstokke/ha.), som betyder en lille produktion pr. enhed, men til gengæld mere aroma- og smagskoncentration i druerne. Udbyttet i vinmarkerne er begrænset til ca. 12 hl./ha. i stedet for de tilladte 25 hl. Gæringen foregår altid separat efter druesorten og efter parcel, på barriques (225 l.), hvoraf 1/3 bliver fornyet hver år. Den kan vare fra tre uger til to måneder og er efterfulgt af en modning på de samme fade i 18-24 måneder, med løbende omrøringer. Sammenstikningen af vinene fra de forskellige druer og parceller foregår normalt efter et år på fad, og den færdigblandet vin fortsætter derefter modningen. For at holde kvaliteten af slottets 1er Cru Classé-vinen, frasorterer man systematisk svage årgange fra, samt vine fra fade, man ikke synes er helt på topniveau. Derfor producerer man en såkaldt 2. vin på slottet – Petit Guiraud – som er kendt for at give “top value for money”. Distriktet Områderne på venstrebredden af Garonne-floden, som producerer søde hvidvine, er klemt inde i det sydlige Graves-distrikt og består egentlig af 3 områder Sauternes, Barsac og Cérons. Selvom de tre distrikter grundlæggende har næsten samme jordbundstype som Graves-området, er det dog de mange små forskelle i undergrunden og i eksponering, som hovedsageligt er årsagen til visse slottes særlige kvalitet. Jordbunden består hovedsageligt af “graves” (småsten), ler, sand og kalk ved overfladen og kalk, graves og ler i undergrunden. Det er faktisk i de områder, hvor der er mest ler og Graves, at man finder de bedste slotte, men det er samtidig de steder, hvor det er mest nødvendigt med en god dræning af jorden for at producere kvalitetsdruer. Generelt finder man en druesammensætning, som giver stor plads til Sémillon (ca. 60%) og Sauvignon (35-40%). Muscadelle er – desværre – efterhånden yderst sjælden. Sauternes vine er meget likorøse, fede men samtidig meget aromatiske og delikate, især når de får lov at modne (gerne 15-20 i de gode årgange). Vinen Underskøn “ædel råddenskab” på flaske fra Premier Cru slottet. Ud over at det er en ægte Sauternes er den himmelråbende fantastisk og så er den endda økologisk!