Beskrivelse
Vinen:
En meget kompleks vin med mineralske og næsten æteriske toner med krydrede nuancer. Producenten Vinkooperativet Cims de Porrera, som producerer denne vin, ligger i byen Porrera ved Cortiella-floden i den sydøstlige del af Priorato. Selve kooperativet er grundlagt i 1932, men vinmarkerne i området er betydeligt ældre.
Område:
I dette område deler vinstokkene jord med mandel- og hasseltræer. Cims de Porrera har i mange år været kendt som en af topproducenterne i området, især efter at en af områdets vinpionerer Josep Lluis Perez blev knyttet til stedet og forstod at udnytte vinmarkernes (ca. 60 ha.) fulde potentiale. Cims de Porrera er for nyligt blevet købt af Castillo Perelada – en berømt producent af vine i DO Empordà-Costa Brava i det nordøstlige Spanien og i Priorat (La Casa Gran) samt Cava i Penedès. Samarbejdet mellem de to firmaer, som er vant til ekstremt høj kvalitet, vil uden tvivl blive spændende.
Distriktet:
Et af Spaniens mest spændende distrikter i dag – Priorato – ligger i Catalonien ved den nordøstlige kyst sydvest for Penedès. Selvom dets berømmelse er ny for os, er det ikke desto mindre et område, som har produceret vin i mere end 500 år. Rent geografisk er Priorat nærmest omringet af det mindre feterede DO-område Tarragona, og områdets berømmelse skyldes først og fremmest dets jordbund og ganske specielle lokale klimatiske forhold. Midt i 1980’erne forstod en håndfuld foretagsomme producenter at udnytte områdets potentiale bl.a. ved at indføre nye druesorter og ved at begrænse udbyttet. Flere steder i området finder man dale omringet af høje klipper, hvor druerne dyrkes på skiferholdige skråninger og terrasser i en højde af 100-700 m. Det blæsende næsten alpinske klima sikrer en langsom og lang modning af druerne, og det giver vine med en fantastisk balance mellem styrke og finesse. Områdets navn kommer fra klosteret Priorato de Scala Dei bygget i slutningen af 1100-tallet. Vinen Vinen er lavet på 100% Carinyena (50-108 år gamle vinstokke) som alle kommer fra vinmarker omkring landsbyen Porrera. Alle druer bliver håndplukkede i kurve af max. 12 kg. Carinyena er først gæret ved en temperatur på 28-30ºC og gennemgår derefter en macerering i ca. 20 dage med flere omrøringer. Til sidst bliver vinen modnet på sit “lie” i 20 måneder uden omstikning i træfade af eg fra Allier (225 l., 20% nye). Cims de Porrera “Classic” har en meget flot, intens, mørk farve, og i duften virker den først en smule lukket og tæt. Ret hurtigt kommer der dog flotte nuancer af solbær, engelsk lakrids, læder og hvid peber. Smagen er ligeledes meget kompleks med mineralske og næsten æteriske toner med krydrede nuancer. Vinen har en god tannin, og en flot vanillekarakter afslører opholdet på træ, men hverken tannin eller trækarakter dominerer. Vinen vil uden tvivl have godt af en iltning på karaffel i ½-1 time før servering. Den vil egne sig fint sammen med vildtretter, mørkt kød f.eks. okse eller lam eller til en god spansk ost.