Beskrivelse
Kraftige, fyldige toner af krydderier (peber), vanilje, valnødder, lakrids og mokka.
Producent
Cognac François Voyer betragtes i den internationale presse som en af de bedste producenter i Grande Champagne og findes på nogle af de bedste vinkort i verden. En af verdens største cognac-samlere, Michel Gillet, har Voyer-cognac blandt sine favoritter: ‘Ikke nødvendigvis et af de mest kendte cognachuse, men helt klart et af de allerbedste’, siger han.Grundlagt i 1795, Cognac François Voyer ligger nær byen Verrières, midt i Grand Champagne, 1er Cru du Cognac. I starten leverede familien sine druer til andre producenter, men fra 1870 begyndte man som en af de få i området, selv at destillere cognac og modne dem på fad. Det har man nu gjort i 5 generationer. Vinmarkerne ligger i to af de bedste kommuner i den sydvestlige del af Grande Champagne, 1er Cru du Cognac: Verrières og Ambleville, nær Segonzac. Fra 1960’erne begyndte man at aftappe og udvikle sit eget cognacudvalg, som i dag består af ca. 10 forskellige produkter, nogle af dem med over 50 års lagring.Det er kældermesteren Pierre Vaudon som tager sig af de forskellige blandinger og udvælgelse af de cognac’er, som skal modnes videre. Han er garant for kvalitet og kontinuitet hos François Voyer. Den store reserve af gamle cognac’er i huset gør, at man for det meste kan producere cognac’er, som er langt ældre end loven foreskriver. Det er en af hemmelighederne bag Cognac François Voyers særlige kvalitet og harmoni.
Distriktet
Bordeauxs umiddelbare nordlige nabo, Cognac, er sikkert verdens mest kendte distrikt for produktion af brændevin – og dette siden det 15. århundrede. Det var imidlertid først i 1860, at den franske geolog Coquand og hans assistent lavede en opdeling af området efter jordbundsforholdene og opdagede, at kvaliteten af Cognac var tæt forbundet med netop jordbundstypen. 6 områder blev derefter fastlagt, hvor den bedste – Grande Champagne – ligger i midten af området. Navnet kommer fra Champagnedistriktet længere nordpå og skyldes, at man i området finder en meget kridtholdig jordbund, som ligner den i det berømte franske vindistrikt. Kridtet udgør ca. 35% i det øverste lag og helt op til ca. 80% længere nede. Og i Cognac som i Champagne giver denne jordtype finesse og charme.
Cognac’en
Sammensat af Cognac som er modnet i 20-30 år på mellemristede fade af eg fra Limousin. Først modnet i 3 år på nye træfade og derefter i fugtige kældre på ældre, store træfade og klassiske, små cognac træfade. Alkoholsænkningen foretages gradvist med 1-2% hver år. Rødlig farve med mahogni skær. Her er det ikke mere de lette, sarte blomsternuancer som kommer frem, men mere kraftige, fyldige toner af krydderier (peber), vanilje, valnødder, lakrids og mokka. Man kan virkelig mærke hvordan den lange modning har formet denne cognac og givet den eksotiske toner, rancio, velour og styrke. Den eksploderer nærmest i munden, ikke med sprittede toner, men modsat med en masse koncentrerede og komplekse nuancer, som harmonerer fint sammen. Lang, eksotisk, indtagende eftersmag. Giv den lidt tid i glasset og nyd! En perle! Gold Medal (94/100) på Ultimate Spirits Challenge. Double Gold på San Francisco World Spirit Competition, marts 2012.’Best in class’ på International Wine and Spirit Competition I London, juni 2008.