Beskrivelse
Producenten:
Columbia Crest er ejet af det navnkundige firma Château St. Michelle Estates. Det ligger i hjertet af AVA’en Horse Heaven Hills i Columbia Valley og blev etableret i 1983. Allerede fra starten var der fokus på kvalitet og en klar ambition om at overlevere i forhold til prisen. Den første store anerkendelse kom i 1990, hvor Columbia Crest var med på Robert Parkers liste over de 24 “Best Value Wineries” i verden. I 1997 var man for første gang med på Wine Spectators top 100 liste, og det er siden blevet til ikke mindre end 16 optrædener på listen – mest spektakulært med førstepladsen i 2009 med 2005 Cabernet Sauvignon Reserve, den første til en vin fra Washington State. I 2002 kom serien Two Vines til, og man har allerede modtaget ikke mindre end 60 “Best Buys” eller “Best Value” anerkendelser i internationale vinmagasiner! Distriktet Washington State er måske ikke så kendt et vinområde, men det er rent faktisk det næststørste vinområde i USA, kun overgået af Californien. Udviklingen i området er gået hurtigt fra 1950’erne og frem til i dag. Dengang blev forgængerne for de to største vinhuse, Château St. Michelle og Columbia Winery, dannet – i dag er der over 700 vinhuse. Da der kun falder 200 mm regn om året, er kunstvanding en nødvendighed. Tidligere fokuserede man meget på hvidvine, især Riesling, men i 1990’erne rasede Merlot feberen, og Merlot trives fantastisk her. På det seneste er de øvrige Bordeaux druer samt Syrah blevet populære.
Vinen
Borne of Fire er “som en Føniksfugl, der genopstår af asken, er denne vin et unikt symbol på, at dårlige odds fra naturens side af og til kan trodses med stor succes til følge.” – Columbia Crest.
Druerne til Borne of Fire kommer fra AVA The Burn – et ganske barskt område i Columbia Valley (mellem de to AVA’er Columbia Gorge og Horse Heaven Hills i det sydlige Washington State). Vinen er med sit nøje udvalgte blend af 90% Cabernet Sauvignon (fra vinmarken Chapman Creek) og 10% Malbec (fra vinmarken Trailblazer) en perfekt brobygger mellem elegancen fra “den gamle verden” og de frugtrige karakterer fra “den nye verden”.
Gæringen på ståltanke foregår med hele klaser for at tilføre mere kødfuldhed, struktur og kompleksitet og varer i ca. 15-18 dage. Efter presningen blandes vinene fra de to forskellige druesorter sammen, og vinen gennemgår derefter en malolaktisk gæring og en modning i ca. et år på store, letristede træfade af ungarsk eg. Vinen aftappes efter en ganske let filtrering.
Borne of Fire har både områdets klassiske fylde, struktur og mineralitet, med nuancer af kirsebær, kaffe, lakrids og sort peber, men også en ganske interessant finesse og charme, som er sjælden for Cabernet Sauvignon. En del af forklaringen på den lidt “kølige” stil er, at modningsperioden i denne del af Washington State er længere end de øvrige områder.
Det er på alle måder en ganske særlig vin, der ikke kan anbefales varmt nok og derfor naturligvis bare bør smages! Server den til svinekød, lam, okse og vildt – både stegt og i sammenkogte retter.