Beskrivelse
Smagen afslører en god kødfuldhed, med koncentrerede nuancer af modne bær og cedertræ. Toner af sorte peber og en god afrundet tannin.
Distriktet
Washington State er måske ikke så kendt et vinområde, men det er rent faktisk med 170 km2 og en årlig høst på 129.000 tons druer (2011 tal) det næststørste vinområde i USA, kun overgået af Californien.
Udviklingen i området er gået hurtigt fra 1950’erne og frem til i dag. Dengang blev forgængerne for de to største vinhuse, Château St. Michelle og Columbia Winery, dannet – i dag er der over 700 vinhuse. Da der kun falder 200 mm regn om året, er kunstvanding en nødvendighed. Tidligere fokuserede man meget på hvidvine, især Riesling, men i 1990’erne rasede Merlot feberen, og Merlot trives fantastisk her. På det seneste er de øvrige Bordeaux druer samt Syrah blevet populære.
Producenten
Columbia Crest er ejet af det navnkundige firma Château St. Michelle Estates. Det ligger i hjertet af AVA’en Horse Heaven Hills i Columbia Valley og blev etableret i 1983. Allerede fra starten var der fokus på kvalitet og en klar ambition om at overlevere i forhold til prisen.
Den første store anerkendelse kom i 1990, hvor Columbia Crest var med på Robert Parkers liste over de 24 “Best Value Wineries” i verden. I 1997 var man for første gang med på Wine Spectators top 100 liste, og det er siden blevet til ikke mindre end 16 optrædener på listen – mest spektakulært med førstepladsen i 2009 med 2005 Cabernet Sauvignon Reserve, den første til en vin fra Washington State. I 2002 kom serien Two Vines til, og man har allerede modtaget ikke mindre end 60 “Best Buys” eller “Best Value” anerkendelser i internationale vinmagasiner!
Vinen
Syrah Grand Estates er sammensat af 89% Syrah, 7% Viognier, 2% Merlot og 2% Malbec, som hovedsageligt hentes i AVA Wahluke Slope, som er kendt for at producere vine med stor aroma og kompleksitet. Området hører til i Columbia Valley, som er et ret tørt område, da Cascade bjergkæden med op til over 4.000 meter høje bjerge, stopper de våde vejrsystemers fremdrift mod øst, så man anvender drypirrigation. Jordbunden er ikke særlig frugtbar og holder ikke godt på vandet, så drypirrigation giver optimal kontrol over vinplanternes vækstmønstre.
Vinificeringen foregår ved, at druerne afstilkes og mases, dog forbliver 10% af høsten med hele bær. Herefter gærer og macererer Syrah druerne tilsat Viognier med drueskindet i 6-10 dage med daglige overpumpninger, inden bærmen presses fra. Blandingen af de andre druesorter (Merlot og Malbec) som gæres separat, foregår lige efter presningen, og vinen gennemgår derefter en malolaktisk gæring på en kombination af rustfrie ståltanke og træfade. Efter en sammenstikning bliver vinen modnet i 16 måneder på en kombination af 60% franske og 40% amerikanske egetræsfade, hvoraf 1/3 er nye.
Syrah Grand Estates har en flot, mørk, rubinrød farve. Duften er meget elegant og sprød for en Syrah at være, med afdæmpede nuancer af tørrede krydderier og komplekse toner af små bær og violer. Smagen afslører en god kødfuldhed med mere koncentrerede nuancer af modne, mørke bær og cedertræ, med toner af sorte peber og en god, afrundet tannin. Prøv den til svinemørbrad, kalv eller and, gerne i en tranebærsauce med svampe og krydderurter.