Beskrivelse
Smagen har en aromatiske og mineralske nuancer af røde kirsebær, men også mørkere toner af solbær og brombær.
Distriktet
Distriktet Horse Heaven Hills blev godkendt som AVA i 2005 og er egentligt en del af den større Columbia Valley AVA. Selve distriktet ligger i den sydøstlige del af Washington State og grænser op til Yakima Valley AVA mod nord og floden Columbia River mod syd. Det udgør ca. 25% af Washington States total vinproduktion, som fordeler sig hovedsageligt på druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Riesling og Syrah – men i alt er ca. 37 druesorter plantet i området hos de ca. 6 producenter (ud af ca. 700 i hele Washington State).
Floden Columbia River forsyner området med kølige vinde, som giver god modvægt til områdets ellers ret ekstremt varme klima og holder i øvrigt druerne fri af fugt, og hermed for skimmel- og svampesygdomme. De bedste vinmarker ligger på sydvendte skråninger med veldrænet jord af sandholdig lermuld. Højden kan variere fra ca. 61 m. nær havet mod syd til ca. 550 m. mod nord.
Producenten
Columbia Crest er ejet af det navnkundige firma Château St. Michelle Estates. Det ligger i hjertet af AVA’en Horse Heaven Hills i Columbia Valley og blev etableret i 1983. Allerede fra starten var der fokus på kvalitet og en klar ambition om at overlevere i forhold til prisen.
Den første store anerkendelse kom i 1990, hvor Columbia Crest var med på Robert Parkers liste over de 24 “Best Value Wineries” i verden. I 1997 var man for første gang med på Wine Spectators top 100 liste, og det er siden blevet til ikke mindre end 16 optrædener på listen – mest spektakulært med førstepladsen i 2009 med 2005 Cabernet Sauvignon Reserve, den første til en vin fra Washington State. I 2002 kom serien Two Vines til, og man har allerede modtaget ikke mindre end 60 “Best Buys” eller “Best Value” anerkendelser i internationale vinmagasiner!
Vinen
H3-serien er Columbia Crests topserie, lavet på druer som hentes på de bedste parceller i AVA Horse Heaven Hills (de 3 “H”-er giver navnet H3), lige omkring vingården, som netop ligger midt i dette distrikt. Her giver kølige vinde fra Columbia River god modvægt til områdets ellers ret ekstremt varme klima, og vinene får derfor mere finesse og bid end ellers i Washington State. H3 Cabernet Sauvignon er sammensat af 94% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot og 2% Syrah.
Vinificeringen foregår ved, at druerne afstilkes og mases, dog forbliver 20% af høsten med hele bær. Herefter gærer og macererer de to druesorter separat i 6-10 dage, sammen med drueskindet, inden bærmen presses fra. Vinene gennemgår derefter en malolaktisk gæring på en kombination af rustfrie ståltanke og træfade, og først derefter bliver vinene fra de tre druesorter blandet sammen. Efter denne sammenstikning bliver vinen modnet i 18 måneder på franske egetræsfade, hvoraf de 40% er nye. Under denne modning bliver vinen overflyttet tre gange til andre fade.
H3 Cabernet Sauvignon har en blank, mørk, rubinrød farve. Allerede i duften fornemmer man stor fylde men samtidig en sprødhed og en kølighed, som giver “cool-climate” associationer. Her finder man aromatiske og mineralske nuancer af røde kirsebær, men også mørkere toner af solbær og brombær. Den mørke stil bliver bekræftet i smagen, hvor vine afslører intense toner af syltede frugter, blommer, vanilje, bitter chokolade og en smule lakrids. Tro mod H3-vinserien fra Columbia Crest slutter den med kølige, sprøde toner, med god mineralitet og tannin. Vinen vil egne sig perfekt til de fleste stegte, grillede eller braiserede kødstykker af svin, lam, kalv eller okse, og sammenkogte retter med lam eller vildt. Prøv den også til pasta Bolognese eller lign.