Beskrivelse
Det er en meget harmonisk, tør og liflig hvidvin med en god mineralitet og en meget appetitgivende finish.
Producenten
Columbia Crest er ejet af det navnkundige firma Château St. Michelle Estates. Det ligger i hjertet af AVA’en Horse Heaven Hills i Columbia Valley og blev etableret i 1983. Allerede fra starten var der fokus på kvalitet og en klar ambition om at overlevere i forhold til prisen.
Den første store anerkendelse kom i 1990, hvor Columbia Crest var med på Robert Parkers liste over de 24 “Best Value Wineries” i verden. I 1997 var man for første gang med på Wine Spectators top 100 liste, og det er siden blevet til ikke mindre end 16 optrædener på listen – mest spektakulært med førstepladsen i 2009 med 2005 Cabernet Sauvignon Reserve, den første til en vin fra Washington State. I 2002 kom serien Two Vines til, og man har allerede modtaget ikke mindre end 60 “Best Buys” eller “Best Value” anerkendelser i internationale vinmagasiner!
Distriktet
Washington State er måske ikke så kendt et vinområde, men det er rent faktisk med 170 km2 og en årlig høst på 129.000 tons druer (2011 tal) det næststørste vinområde i USA, kun overgået af Californien.
Udviklingen i området er gået hurtigt fra 1950’erne og frem til i dag. Dengang blev forgængerne for de to største vinhuse, Château St. Michelle og Columbia Winery, dannet – i dag er der over 700 vinhuse. Da der kun falder 200 mm regn om året, er kunstvanding en nødvendighed. Tidligere fokuserede man meget på hvidvine, især Riesling, men i 1990’erne rasede Merlot feberen, og Merlot trives fantastisk her. På det seneste er de øvrige Bordeaux druer samt Syrah blevet populære.
Vinen
Two Vines Chardonnay er lavet af Chardonnay-druer, som hovedsageligt er hentet i Yakima AVA og Horse Heaven Hills AVA – begge en del af Columbia Valley. Klimaet i området er tørt, da Cascade bjergkæden mod vest, med op til over 4.000 meter høje bjerge, stopper de våde vejrsystemers fremdrift mod øst. Jordbunden i Columbia Valley er ikke særlig frugtbar og holder ikke godt på vandet, så drypirrigation giver optimal kontrol over vinplanternes vækstmønstre.
Chardonnay druerne bliver plukket ved deres optimale modning for at opnå den bedste balance mellem frugt, syre og sukker. Plukningen foregår om natten for at sikre druerne en kølig temperatur under transport til kælderen og dermed undgå oxydering. Druerne bliver presset direkte ved ankomsten til kælderen, med hele druer (uden forudgående masning) og udsættes for en kold maceration i 6 timer, dette for at opnå maksimum aroma-, og smagsekstrakt inden gæringen. Gæringen sættes i gang med udvalgte gæringskulturer i ståltanke og derefter gennemgår 25% af vinen en malolaktisk gæring. Til sidst blandes de to vine og modnes yderligere 4-6 måneder på ståltanke.
Det er en meget harmonisk, tør og liflig hvidvin med en god mineralitet og en meget appetitgivende finish. Den vil egne sig fint til skaldyr eller fisk eller til en kylling i hvid sauce.