Beskrivelse
Fine nuancer af syltede mørke frugter, kaffe, kakao, hasselnødder og rosiner. I eftersmagen fornemmes en smule trækarakter og eksotiske undertoner.
Distriktet
Valpolicella-distriktet er uden tvivl det mest berømte vinområde i Veneto og er kendt verden over, både for sine almindelige rød- og hvidvine og for sine Ripasso’er, Amaroner og Recioto-vine. Det smukke, bakkede distrikt, med nogle af Venetos flotteste, historiske “villaer”, starter umiddelbart nordøst for Verona og breder sig mod vest til Bardolino DOC nær Gardasøen. Både landskabet, højden, jordbunden og de klimatiske forhold veksler fra sted til sted, og det forklarer de mange forskellige vinstilarter man finder i Valpolicella. De fleste producenter har i dag forstået, at et lille udbytte og en selektering af de parceller, man dyrker vin på, er bedre for kvaliteten, som generelt er blevet højere i distriktet.
De klassiske druesorter i området er Corvina, Rondinella og Molinara, som benyttes til både almindelige Valpolicella DOC-rødvine, Valpolicella Classico DOC (fra det oprindelige distrikt omkring Fumane, Marano and Negrar), Valpolicella Classico Superiore DOC (med min. ét års lagring) samt Valpolicella Ripasso DOC (siden 2007), Amarone della Valpolicella DOCG og Recioto della Valpolicella DOCG. De to sidste er bedst, når de kommer fra Classico-området og når man har prioriteret druen Corvina i blandingen.
Producenten
Lenottis vingård ligger i udkanten af byen Bardolino lige ved Gardasøens bred i umiddelbar nærhed af de smukke bakker omringet af vinmarker og oliventræer. Det er netop søen, som giver området sit ganske særprægede mikro-klima, som nærmest er perfekt til vindyrkning.
Kældrene er bygget i fuld harmoni med det smukke landskab og er udstyrede med meget moderne vinificerings- og aftapningsfaciliteter. Men skabelsen af gode vine starter allerede i vinmarkerne, og derfor bruger Lenotti megen tid på dyrkningen og udvælgelsen af vinstokkene. Druerne er høstet separat i de forskellige produktionsområder, og hver parcel bliver vinificeret for sig. Det sidste er ikke bare et tilfældigt markedsføringsnummer men et helt klart valg om at udvikle hvert område, hver parcel eller druekarakter så meget som muligt.
Vinen
Amarone Classico “Di Carlo” fra Lenotti er husets “prestige-amarone”, som kun laves i topårgangene med de bedste druer til rådighed. Den er normalt lavet på tre eller fire af områdets klassiske druer høstet på firmaets parceller i Negrar, Valgatara og Fumane.
De tørrede druer til Amarone “Di Carlo” bliver normalt presset og gæret i januar-februar og er derefter lagret i 3 år på barriques og større fade, som specielt er blevet udvalgt til formålet af Claudios far Massimo Carlo Lenotti – husets kompromisløse kældermester. Den begrænsede produktion af 6.000-9.000 flasker er efter lagring på fad yderligere lagret på flasker i firmaets kældre inden afskibning. Vinificeringsfilosofien for denne vin er at lade naturen så meget som muligt præge arbejdet og få druerne, områdets og årgangens karakterer komme frem så meget som muligt.
“Di Carlo” er en Amarone med en meget intens struktur og samtidig en finesse, som kun findes i de bedste vine fra området. Farven er mørk og dyb, og i duften finder man Amarones klassiske eteriske toner. I smagen finder man nuancer af syltede mørke frugter, kaffe, kakao, hasselnødder og rosiner. I eftersmagen fornemmer man stadig en smule trækarakter, som smelter flot sammen med de eksotiske toner.
Drik den for sig selv ved specielle lejligheder eller til retter som okse- og kalvesteg, til vildtretter eller til modne oste.