Beskrivelse
Smagen har først en god blødhed i munden, men udvikler sig flot mod det mere intense, eksotiske og får en krydret karakter.
Producenten
Det er familien Canas, en af de mest succesfulde vinproducenter i Rioja Alavesa, som har kastet sig ud i dette spændende vineventyr i området Ribera del Duero: Dominio de Cair. Det er sønnen i familien Juan Luis Canas som har haft ansvaret for etablering af den ny vingård, hvor han har kastet hele hans teams entusiasme og erfaring i den. Projektet er blevet til i samarbejde med sin gode ven og partner Juan Jose Irebecampos, som delte hans drømme om at forsøge at lave Ribera del Dueros absolutte bedste vine!
Efter i flere år at have ledt efter de bedste vinmarker i Ribera del Duero, fandt Juan Luis Canas 12 ha. vinmarker til salg i La Aguilera (Burgos), med op til 100 år gamle vinstokke. Udover egne vinmarker, sikrede Canas sig forsyning af druer fra 58 ha. i nabolaget. I dag er det blevet til i alt 85 ha. som dyrkes efter de samme skånsomme metoder familien Canas bruger på deres marker i Rioja. En ny vingård er blevet bygget midt i vinmarkerne i La Aguilera, med vinificeringslokaler som er udstyret med de mest moderne faciliteter til produktion af store vine.
Distriktet:
Ribera del Duero ligger i højlandet i det nordlige Spanien syd for byen Burgos og øst for universitetsbyen Valladolid. At Ribera del Duero har ligget i dvale frem til vore dage skyldes bl.a. urbaniseringen, der fandt sted ikke mindst i 1960’erne, hvor befolkningen i stor stil forlod de traditionelle landbrugserhverv og i stedet søgte mod byerne.
Det er floden Duero (som i Portugal hedder Douro), der løber igennem området, som har givet distriktet dens navn. Midt i et område med ekstreme klimatiske omgivelser giver floden en tiltrængt frodighed. Klimaet er med til at give vinbonden et meget lille udbytte, da vinstokkene helt naturligt begrænser frugtsætningen under disse forhold. Til gengæld får man druer med en enorm intensitet og farve. En anden faktor er den meget stenrige jordbund blandet med bl.a. aflejringer fra floden, som giver særligt privilegerede forhold til vindyrkning.
Vinen
Navnet LU&BE er taget fra fornavnet for de to initiativtager for projektet LUis og IreBEcampos. Vinen er sammensat af 85% Tempranillo og 15% Merlot høstet fra 20-25 år gamle vinstokke i La Aguilera, Quintana del Pidio, Gumiel de Mercado og Moradillo de Roa i en højde af 800-900 m. o.h. med en jordbund af kalk, ler, sand og småsten. Høsten foregår manuelt (ca. 32 hl./ha), og druerne transporteres til kælderen i små kasser for at undgå masning og oxydering. Ved ankomsten bliver klaserne og druerne sorteret på et sorteringsbånd.
Efter en total afstilkning bliver druerne skånsom mast og gæret separat på ståltanke. Efter presning og sammenstikning bliver vinen modnet i 9 måneder på 60% franske og 40% amerikanske træfade som er fra 1-3 år gamle. Efter aftapningen bliver vinen yderligere modnet i min. 6 måneder i kælderen på Dominio de Cair.
LU&BE har en flot, mørk, blank, rubinrød farve. I duften finder man både karakter af modne røde frugter, krydderier og let røgede toner. Smagen har først en god blødhed i munden, men udvikler sig flot mod det mere intense, eksotiske og får en krydret karakter. Eftersmagen er lang, harmonisk og viser både nuancer af friskhed og ungdom, men samtidig også mere komplekse aromaer af chokolade og vanilje.
Server den til kødretter på svinekød, kalv eller okse, men den vil også fint kunne bruges til mere sarte saucer, som normalt kræver delikate vine.