Beskrivelse
Kølige nuancer af hindbær og ribs, men også en smule mørkere toner af lakrids og bitter chokolade.
Producenten
Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid, men efter familien Freys opkøb af Jaboulet i 2006 er firmaet nu igen i den absolutte elite. Familien Frey stammer fra Champagne, hvor man i dag ejer ca. 100 ha. vinmarker. Desuden er familien ejer af et Cognachus, Château la Lagune i Bordeaux og siden 2014 det berømte Château Corton-André i Bourgogne.
Den ældste datter i familien, Caroline Frey, fik i 2006 ansvaret for genopbygningen. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets eksisterende marker i bl.a. Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray – uden tvivl nogle af områdets bedste – er blevet grundigt renoveret, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape og Vacqueyras er blevet købt.
Et kæmpe program med bl. a. overgang til biodynamisk dyrkning er blevet iværksat, men allerede nu er alle vinmarker blevet certificeret under Lutte Raisonnée ordningen (integreret landbrug). Den internationale vinpresse har allerede noteret sig de seneste markante ændringer hos Jaboulet. Som Robert Parker udtrykker det i marts 2011 efter at have smagt 2009 årgangen fra firmaet: “Welcome back Paul Jaboulet Aîné”.
Distriktet
Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de store prisstigninger som man f.eks. har set i Bordeaux og Bourgogne.
Det er især i den sydlige del af Rhônedistriktet, at man finder “almindelige” Côtes-du-Rhône vine – bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden.
Vinen
Côtes-du-Rhône “Biographie” laves på druerne Grenache (ca. 55%) samt Syrah og Mourvèdre, som er dyrket økologisk i den sydlige del af Rhône (Vaucluse-området). Druerne kommer fra flere økologiskdyrkede parceller med vinstokke, som i gennemsnittet er ca. 40 år gamle. Den ene halvdel af parcellerne vokser på en klassisk undergrund af store, runde sten, og den anden halvdel på aflejringer af kalk, ler og sand. Denne diversitet og alderen på vinstokkene giver mulighed for at tilføre vinen stor harmoni og kompleksitet. Udbyttet er holdt nede på ca. 35-40 hl./ha. Grenache og Mourvèdre er vinificeret sammen for at få den bedste farve- og tanninekstrakt, mens Syrah gæres separat med en lang skindmaceration først og en meget langsom gæring for at opnå maksimum intensitet. Både gæringen og modningen (9 måneder) foregår på ståltanke.
Côtes-du-Rhône “Biographie” har en mørk, rubinrød farve. I duften finder man toner af røde frugter, med god friskhed og kølighed, som viser, at vinen stadig er i sin ungdom. Med lidt iltning kommer der lækre nuancer af provencalske krydderurter og milde krydderier (bl.a. hvidt peber). I smagen er vinen først en smule lukket i sin ungdom, men ret hurtigt udvikler den komplekse, kølige nuancer af hindbær og ribs, men også en smule mørkere toner af lakrids og bitter chokolade. Det er en økologisk vin i den klassiske Rhône-stil, ren og saftig, uden forstyrrelse fra et ophold på træ. En vin til gastronomien!
Server den til klassiske provencalsk-inspirerede retter med grønsager, fjerkræ, lam og kalv, men også til hvid- eller rødskimmeloste.