Beskrivelse
En meget frugtrig og harmonisk vin, som har lidt af Pinot Noirs maskulinitet og Sancerres klassiske charme. Her finder man toner af kirsebær og en smule solbær.
Producenten
Jean-Paul Ballands kældre ligger på ejendommen “Les Maillettes” ved byen Bué-Vanaire i hjertet af Sancerre. Vinmarkerne består af 26 ha. beplantet med 80% Sauvignon og 20% Pinot Noir. Selv i svage år er han kendt for at producere en høj kvalitet.
Hans hemmelighed er ganske enkelt en kraftig sortering af druerne især i form af en “grøn høst”. Plukker man kun de bedste druer under høsten, er det selvfølgelig en måde at producere en mere koncentreret vin på, men fjerner man allerede i juli-august de klaser, som viser sig ikke at være fuldtudviklede, får de resterende druer al “saften” fra vinstokkene og bliver meget mere koncentrerede. En dyr løsning men forudsætningen for en topvin!
Den unge (kvindelig) generation hos Balland – Isabelle og Elise – er ved at tage over på ejendommen. Den ene datter er ønolog og den anden handelsuddannet. Men både far og mor hjælper stadig til…
Distriktet
Sancerre hører med til Loire distriktet, selvom området i grunden ligger lidt afsides i forhold til de andre appellationer. Det er sammen med nabodistrikterne Pouilly Fumé og Ménetou-Salon de østligste vinområder i Loire sydøst for byen Orléans. Nogle af de bedste Loire vine kommer herfra.
Årsagen til områdets berømmelse og vinenes generelle høje kvalitet skyldes dels landskabet og jordbunden samt vinbøndernes stolthed over distriktet. Vinmarkerne i Sancerre er anlagt på flotte grus-, flint- og kridtholdige bakker, som gennemskæres af Loirefloden. Mange af dem vender mod solen og er beskyttet mod vinden fra nord. Dette er for eksempel gældende for nogle af de bedste marker i området Chêne Marchand, Chemarin, Clos d´Ervocs, Le Rochoy, La Comtesse og La Moussière.
Vinen
Jean-Paul Ballands Sancerre Rosé er udelukkende lavet på Pinot-Noir-druer, som kommer fra en lille parcel på 2,07 ha. med en jordbund af ler og kalk, som netop egner sig til denne drue. Høsten foregår ved håndkraft, og druerne bliver umiddelbart efter afstilket og mast. Ballands Rosé er lavet som “vin gris”, d.v.s. at druesaften kun får lov til at være i kontakt med skindet i kort tid, før den skånsomt bliver presset fra. Derefter gennemgår vinen en lang, kølig gæring i ståltanke.
Farven er lys for en rosévin. Duften er meget elegant med frugt- og blomsternuancer og den hvide Sancerres lidt “grønne” stil (græs og blade). I smagen er det en meget frugtrig og harmonisk vin, som har lidt af Pinot Noirs maskulinitet og Sancerres klassiske charme. Her finder man toner af kirsebær og en smule solbær.
Drik den til patéer, salater lavet f.eks. med andebryst eller røget kød, til hvidkødsretter – fjerkræ eller kalv og sågar til fiskeretter eller kraftige, mørke skaldyrssupper.