Beskrivelse
Vinen er tør, klingende ren, struktureret og alligevel med god frugtsødme. Den slutter med god sprødhed og en let saltet stil.
Producenten
Det var tilbage i 2001, at Aurelio tog springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der har gjort vinene i en klasse for sig, med det unikke terroir og spændende muligheder i Argentina og således forene det bedste fra både Chile og Argentina.
Winemaker Aurelio har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen, og hos Kaiken har det betydet, at man har påbegyndt en proces hvor biodynamik og bæredygtighed spiller en langt større rolle. De ønsker således at udvikle Kaiken fra at være 1/3 biodynamisk til 2/3 biodynamisk i 2016. I 2017 tilstræber man at være 100% biodynamisk.
“At arbejde med de biodynamiske principper i marken gør dig mere menneskelig. Du kan være 100% økologisk og stadig fungere som en computer” – Aurelio
Distriktet
Salta er Argentinas nordligste vindistrikt. Også her startede det hele i begyndelsen af 1500-tallet, hvor spanske bosættere kom til landet, sandsynligvis medbringende deres egne vinstokke. I dag dyrker man vin helt oppe i en højde af ca. 1.700 m. i Cafayate (Calchaquí Valley) til 2.400 m. i Colomé. Jordbunden er ikke så forskellig fra f.eks. Mendoza, men det er de lokale, klimatiske forhold, som gør den store forskel: Høje temperaturer om dagen og ret kølige nætter, som sikrer både højt sukkerindhold og højt syreindhold i druerne.
Det er især hvidvinene fra Salta, som er interessante med druer som Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc og distriktets mest særprægede drue: Torrontés (Torrontés Riojano). De har generelt en god harmoni mellem frugtsødme og friskhed. Blandt de røde er det nok Cabernet Sauvignon vine, som er de bedste, men der findes også gode vine lavet på Malbec, Merlot og Syrah.
Vinen
Druesorten Torrontés Riojano stammer oprindeligt fra Argentinas vinområder La Rioja og Salta og menes at være en krydsning af Muscat of Alaexandria og den populær, lokal hvidvinsdrue Criolla Chica. Hos Kaiken henter man Torrontés til Terroir-serien på vinmarker som ligger i en højde af 1.600 m. i Cafayate Valley i Salta, landets nordligste vinregion. Her giver over 80 år gamle vinstokke dyrket under et meget køligt klima utrolig sprøde, aromatiske og appetitgivende vine.
Druerne transporteres hurtigt til vingården i små kasser for at undgå masning. Ved ankomsten til kælderen bliver 15% af druerne skindmacereret i 4 timer ved 8ºC inden gæringen for at tilføre vinen større kompleksitet, mens resten presses med det samme og sættes i gæring. Efter de to vine er blevet blendet bliver vinen modnet på ståltanke i 6 måneder. Ingen påvirkning af træ her, det er druens elegant og aromatisk stil som prioriteres.
Torrontés har en flot, blank lys, gyldengrønne farve. Duften er meget aromatisk og frisk med nuancer af citrusfrugter, litchi, men også mere eksotiske toner af akacieblomst og en smule hyldeblomst. I smagen er vinen tør, klingende ren, struktureret og alligevel med god frugtsødme. Den slutter med god sprødhed og en let saltet stil.
Server den til sushi, pastaretter med fisk eller rejer, dampede fisk (gerne med lime) eller østers.