Beskrivelse
Har en god struktur, god kompleksitet med toner af kaffe og bitter chokolade. Harmonerer godt med vinens sødmefulde toner.
Producenten
Kanonkop Estate ligger nær Simonsbjerg i Stellenbosch midt i det område, der betragtes som det bedste til rødvine i Sydafrika. Navnet “Kanonkop” kommer af, at der i det 17. årh. fandtes en kanon på toppen af en skråning på ejendommen (“kopje” fra det hollandske bjergtop), som blev affyret når europæiske skibe sejlede forbi Table Bay, på vej til Cape Town. Landmændene i området var på denne måde klar over, at de skulle læsse oksevognene med deres produkter for at sælge dem til mandskabet på skibene, som efter flere måneder på havet, især var vilde efter grøntsager og frugt.
Det var oprindeligt parlementsmedlem J.W. Sauer, som købte ejendommen og hans søn Paul Sauer, som senere overtog og drev den i kompaniskab med en af Sydafrikas største rugby-skikkelser Jan “Boland” Coetzee. De første slotsaftapninger på stedet stammer fra 1973. I dag er det familiens fjerde generationen, som er ved roret og vinmarkernerne på Kanonkop udgør 100 ha.
Siden 2002 har Abrie Beeslar, uddannet ønolog på Stellenbosch vin- og landbrugsskole, haft ansvaret for vinificeringen. Han overtog jobbet efter den legendariske Beyers Truter og siger selv, at han ikke har lavet ret meget om på traditionen på Kanonkop. Mange mener dog, at han har løftet niveauet på slottet. Måske skyldes det, at han i endnu større grad bruger lang skindkontakt med hyppige omrøringer inden gæring og i det hele taget er tilhænger af at bruge tid og håndarbejde under vinificeringen.
Distriktet
Ca. 45 km. nordøst for Cape Town finder man området Stellenbosch, der af mange betragtes som det bedste vindistrikt i Sydafrika. I Stellenbosch finder man en sjælden harmoni mellem områdets jordbundsforhold og den klimatiske påvirkning fra Atlanterhavet, hvor kølige vinde sikrer en lang modning af druerne, som på denne måde får mere aroma og sprødhed.
Vinen
Kadette er Kanonkop Estates “yngste” vin og er normalt sammensat af Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Vinstokkene er mellem 5 og 30 år gamle, og udbyttet er gennemsnitligt ca. 50 hl. pr. ha.
Vinificeringen er klassisk med en gæring på åbne kar med en omrøring hver anden time. Efter endt gæring og en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i 12 måneder på 1-2 år gamle franske barriques af eg fra Nevers.
Selvom Kadette ofte bliver præsenteret som Kanonkops mest umiddelbare vin, har den en flot, intens og sødmefuld aroma af røde og mørke bær. I smagen har vinen en god struktur og en god kompleksitet med toner af kaffe og bitter chokolade, som harmonerer meget godt med vinens sødmefulde toner. Eftersmagen er lang med en afrundet tannin.
Kadette fra Kanonkop vil egne sig fint til fjerkræ, kalv, svinekød eller til krydrede pastaretter. Også perfekt til f. eks. gratinerede grøntsagsretter.