Beskrivelse
Åben og meget kompleks, med en god struktur og en sprødhed. I eftersmagen finder man toner af kaffe og bitter chokolade.
Distriktet
Colchagua Valley er sammen med Maipo Valley blandt de mest kendte vinområder i Chile. Mange mener, at det er Colchagua, der lægger jord til Chiles bedste vine. Området ligger ca. 180 km. syd for hovedstaden Santiago og blev i 2005 kåret til Worlds Best Wine Region af Wine Enthusiast. Vinmarkerne er primært placeret ved foden af Andesbjergene, og selvom man er relativt tæt på Ækvator (34. breddegrad er tættere end noget europæisk vinområde), køler Stillehavet og den kølige Humboldt strøm området ned, og gør det perfekt til vindyrkning.
Producenten
Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt. Den næsten fanatiske besættelse af kvalitet gjorde, at man i 1996 kunne introducere den første “ultra-premium” eller “super-chilener” Montes Alpha M, som er et Bordeaux blend. Sidenhen kom Montes Folly (100% Syrah) i 2000 og senest Purple Angel (92% Carmenére) i 2005.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin. Druerne skal være perfekt modne, da det også giver modne tanniner. Man høster også på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Herefter følger endnu en sortering af drueklaserne – kun det bedste er godt nok. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for intervention eller manipulation, under opsyn af deres skytsengle, som de selv mener, er til stede – og ikke kun er på etiketterne…
Vinen
Carmenère er en relativ ny vin i Montes’ Limited Selection-serie, idet den for første gang blev produceret i 2009. Druerne hentes i to af de bedste velegnede distrikter i Colchagua Valley for Carmenère, nemlig Apalta og Marchigüe. Begge er flade områder med en dyb jordbund af aflejringer fra Tinguiririca-floden, ler og småsten fra de nærliggende bjerge, som giver god dræning og sikrer vandforsyninger i dybden. Vinstokkene er plantet med 5.500 stk./hektar, en tæthed som gør, at hver plante kun producerer få klaser, men til gengæld meget koncentrerede druer. For at modvirke Carmenères tendens til at give grønne, lidt græsagtige toner, fjerner man i januar en del af bladene for at give druerne en bedre eksponering mod sol og give en bedre modning. Høsten foregår ret sent, i april og maj.
Efter en kølig macerering i 5-7 dage for at sikre en god farve-, aroma- og smagsekstrakt, hæves temperaturen, og gæringen går derefter i gang. Vinen gennemgår en malolaktisk gæring og derefter en modning i 10 måneder, med halvdelen af vinen på franske træfade (1-2 år gamle) og den anden halvdel på ståltanke.
Vinen har en smuk, intens, rubinrød farve med lilla skær. Den har Carmenères umiddelbare, frugtrige karakter med nuancer af blommer, brombær og blåbær, samt krydrede toner af muskatnødder og hvid peber. I smagen er den åben og meget kompleks, med en god struktur og en sprødhed som gør den meget charmerende på trods af en høj alkoholprocent. I eftersmagen finder man toner af kaffe og bitter chokolade.
Prøv den sammen med fjerkræ, svine- eller kalvekød, til sammenkogte grøntsagsretter, diverse pastaretter (f.eks. med tomater) eller til ost. Den kan med fordel serveres en smule køligere end normalt for en rødvin. 16-18° vil være perfekt.