Beskrivelse
Kompleks med masser af frugt kombineret med aromaer fra cedertræ, mokka og chokolade. En kraftfuld, harmonisk vin med en lang eftersmag.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder derfor systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin.
“Fra start har vores filosofi været at fremstille vine af højeste kvalitet, men det skal være under hensynstagen til miljøet og vores folk. Vi ønsker at udvikle en bæredygtig kultur i alle faser af produktionen.”, siger man hos Montes.
Montes opnåede deres første “National Wine Industry Sustainability Code” certificering i 2011.
Distriktet
Colchagua Valley er sammen med Maipo Valley blandt de mest kendte vinområder i Chile. Mange mener, at det er Colchagua, der lægger jord til Chiles bedste vine. Området ligger ca. 180 km. syd for hovedstaden Santiago og blev i 2005 kåret til Worlds Best Wine Region af Wine Enthusiast. Vinmarkerne er primært placeret ved foden af Andesbjergene, og selvom man er relativt tæt på Ækvator (34. breddegrad er tættere end noget europæisk vinområde), køler Stillehavet og den kølige Humboldt strøm området ned, og gør det perfekt til vindyrkning.
Vinen
Taita er Montes’ seneste, bedste og mest ambitiøse vin, som skal inkarnere summen af den viden, Montes har opnået efter at have arbejdet med fine wine i mere end 25 år. Vinen laves af druer fra udvalgte parceller i Marchigüe, hvor geologiske undersøgelser har vist, at der er en særlig jordbund af korroderende granit og ler, som giver en særlig struktur og høj syre til druerne. Herudover har Cabernet Sauvignon vinstokkenes rødder tilpasset sig, så man kan undgå kunstvanding på disse parceller.
Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon tilsat 15% “Winemakers Choice”, som er Aurelio Montes suveræne valg, baseret på årgangens karakteristika og det druemateriale, der er til rådighed. Udbyttet holdes helt nede på 3 tons pr. hektar. Vinen modner i to år på nye franske barriques, inden den aftappes let filtreret. Herefter lagres den i minimim 3 år på flaske, inden den frigives.
Vinen har en intens rubinrød farve. I den intense duft finder man blåbær, solbær, kaffe og trøfler. Smagen er kompleks med masser af frugt kombineret med sekundære aromaer fra den lange lagring af cedertræ, mokka og bitter chokolade. En kraftfuld, harmonisk vin med en lang, kompleks eftersmag.
Dekanter den gerne og server den ved 18 grader til fx rødt kød, dyrevildt, og kraftige men ikke for krydrede retter.