Beskrivelse
En umiddelbar vin i duft og smag med frugtrige nuancer af hindbær fra Tempranillo og kirsebær fra Garnacha.
Producenten
Bodegas Ochoa ligger i byen Olite, som i mange århundreder var hovedstaden i det daværende kongerige Navarra, hvor vinproduktionen kan føres tilbage til det 14. årh. Faderen Javier Ochoa har i de seneste år sikret sig et ry som en af de bedste vinmagere i Spanien og har i øvrigt høstet meget stor anerkendelse som initiativtager og leder af vinforsøgsstationen EVENA i Navarra. I 12 år var han på denne måde med til at forbedre niveauet for vinproduktionen i området, inden han til sidst forlod stationen for at hellige sig produktionen på familiens i alt 143 ha. vinmarker, sammen med hustruen Marivi.
I 2015, som 70-årig, overdrog han ansvaret for vinificeringen til sin ønolog-uddannede datter Adriana, som allerede da i en årrække havde arbejdet ved hans side – og i øvrigt deler hans kærlighed til lokale druer som Graciano og Mazuelo (Carignan). Den handelsuddannede lillesøster, Beatriz, har overtaget ansvaret for administrationen af vinhuset og salget af vinene, så kontinuiteten er således sikret på Bodegas Ochoa.
Distriktet
Navarra distriktet ligger i det nordøstlige Spanien tæt ved Rioja, hvilket nok er årsagen til, at Navarra i mange år har levet en beskeden tilværelse i skyggen af “storebroderen”. Men tingene er ved at ændre sig til stor glæde for dem, som leder efter gode spanske vine til rimelige priser. Her kan man blandt et stort udbud af vine få råd til at eksperimentere lidt. Området har også en lang tradition for produktion af oliven, både til den lokale gastronomi, til eksport og til produktion af olivenolie.
Vinen
Adriana fik ideen til navnet CALENDAS for den serie som samler unge vine hos Ochoa, fra den gamle romerske kalender, hvor marts var starten for månens årskalender. Marts hos Ochoa er samtidig tidspunktet, hvor vinstokkene vågner igen efter vinteren og på denne måde udgør starten for en ny vinårgang. “Den lille sætning på etiketten – Månen er altid der, selv om vi ikke ser den – minder os om, udtrykker fint den respekt vi bør have for naturen, når vi laver vin”, siger Adriana.
Calendas Tinto er lavet på en blanding af to klassiske druer i området: Tempranillo (70%) og Garnacha, som er høstet i vinmarkerne El Bosque og Santa Cruz. Vinen gennemgår en forholdsvis kort gæring på ståltanke for at fange de umiddelbare, aromatiske og frugtrige toner i druerne, og kun tilføre vinen de mere delikate tanniner. Calendas Tinto hviler kort på ståltanke inden aftapningen.
Tempranillo giver meget elegance og en meget god fylde til vinen, mens Garnacha giver friskhed og en flot frugtkarakter, som er med til at gøre vinen så charmerende. En umiddelbar vin i duft og smag med frugtrige nuancer af hindbær fra Tempranillo og kirsebær fra Garnacha. Her finder man ikke trækarakter, da vinen ikke bliver lagret på egetræ, men dybe og rene frugtnuancer.
Calendas Tinto egner sig fint til de fleste tapas, salamier, røget skinke, lette kødretter og retter med ost. En smule afkølet, ville den passe fint til grillet fisk med rødvinssaucer.