Beskrivelse
En meget lækker økologisk vin, med en god harmoni mellem frugtsødme, bid, friskhed og fylde.
Distriktet
Det bjergrige distrikt Abruzzo ligger på østkysten i Midtitalien – lige umiddelbart syd for området Marche – på højde med Rom. Kun ca. 5% af den totale vinproduktion i Abruzzo er klassificeret som DOC, og de bedste resultater kommer selvsagt fra de producenter, som ikke lader sig friste af det meget høje tilladte udbytte i området. De hvide er typisk lavet på Trebbiano, mens de røde oftest laves på Montepulciano druen. Abruzzo rødvinenes alkoholrige og mørke karakter gjorde, at man før i tiden brugte den som “medicinvin” til at forbedre vine fra Norditalien og især Toscana. Man kan gøre virkeligt gode fund blandt Abruzzo vine, hvad denne Vigne Nuove fra producenten Valle Reale tydeligt viser.
Producenten
Når man ligger mellem to nationalparker (San Grasso og Maiella) i Abruzzo-området i Italien, med de smukke Laga-bjerge som nabo, – og i øvrigt lige oven på en af kilderne til det kendte San Benedetto mineralvandproducent – bliver man stærkt motiveret til at passe ekstra på naturen. Det er den unge generation i familien Pizzolo, Leonardo Pizzolo, som i dag ejer denne historiske ejendom, dyrker vinmarkerne (60 ha.) og laver vin, assisteret af ønologen Giulio Vecchio og rådgivende ønolog Leonardo Valenti. Ved siden af de ældre vinstokke tilplantede man for nogle år siden 54 hektarer nye vinmarker i Popoli og Capestrano med nye kloner (hovedsageligt Montepulciano d’Abruzzo), som man i samarbejde med Prof. Valenti fra Vinuniversitet i Milano, havde defineret som de bedst egnede i området. I 2009 gik man i gang med en økologisk produktion og siden årgang 2012 er hele ejendommen certificeret økologisk. Det vil efterhånden fremgå af etiketten på de nye årgange. Siden 2013 er 8 ha. desuden overgået til en biodynamisk produktion!
Vinen
Den hvide Passi Reali laves på Trebbiano d’Abruzzo (70%) og Chardonnay, som er dyrket i Abruzzo bjergene, midt i nationalparkerne Gran Sasso og Maiella, hvor Valle Reales vinmarker dyrkes økologisk. I ‘appassimento’-teknikken tørrer man klaserne inden gæringen, dels ved at lade dem hænge ekstra længe på vinstokkene, dels på måtter eller kasser, umiddelbart efter plukningen. Denne proces varer i ca. 20 dage, hvor man til sidst selekterer de bedste druer.Både grækerne og romerne brugte allerede teknikken, men i Abruzzo bjergene brugte man ofte i gamle dage ‘appassimento’ mere af nød end lyst, da man pga. det kølige klima havde svært ved at modne druerne optimalt. Tørringen af druerne (dengang udelukkende hængende på vinstokken) var en fin måde at ‘tvangsmodne’ druerne og øge sukkerkoncentrationen. I dag bruger man teknikken for at give vinen mere fylde, velour og kompleksitet. Appassimento hvidvine vil ofte have lidt mere restsukker end ‘almindelige’ vine. Efter gæringen modnes vinen i 4 måneder på sit ‘lie’ (bundfald) i ståltanke.Passi Reali Bianco er en meget lækker økologisk vin, med en god harmoni mellem frugtsødme, bid, friskhed og fylde. Appassimento-teknikken giver eksotiske toner af modne, tropiske frugter og oprindelsen i Abruzzo bjergene bringer en god mineralitet og struktur.En god ledsager til grønsagsretter, pastaretter, fisk, skaldyr eller fjerkræ i hvide saucer.