Beskrivelse
Friske toner af lime, moden grapefrugt, abrikoser og hvid peber. Den slutter meget liflig. Producenten Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid, men efter familien Freys opkøb af Jaboulet i 2006 er firmaet nu igen i den absolutte elite. Familien Frey stammer fra Champagne, hvor man i dag ejer ca. 100 ha. vinmarker. Desuden er familien ejer af et Cognachus, Château la Lagune i Bordeaux og siden 2014 det berømte Château Corton-André i Bourgogne. Den ældste datter i familien, Caroline Frey, fik i 2006 ansvaret for genopbygningen. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets eksisterende marker i bl.a. Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray – uden tvivl nogle af områdets bedste – er blevet grundigt renoveret, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape og Vacqueyras er blevet købt. Et kæmpe program med bl. a. overgang til biodynamisk dyrkning er blevet iværksat, men allerede nu er alle vinmarker blevet certificeret under Lutte Raisonnée ordningen (integreret landbrug). Den internationale vinpresse har allerede noteret sig de seneste markante ændringer hos Jaboulet. Som Robert Parker udtrykker det i marts 2011 efter at have smagt 2009 årgangen fra firmaet: “Welcome back Paul Jaboulet Aîné”. Distriktet Crozes-Hermitage er med sine ca. 820 ha. vinmarker det nordlige Rhônes største vindistrikt og strækker sig på flodens venstre bred mellem byerne Tain og Romans i ikke mindre end 11 kommuner i Drôme-départementet. Markerne vender mod syd og øst og omringer Hermitage-bjerget. Flere af vinmarkerne er anlagt i terrasser og over dem ligger ruinerne af tårne, der vidner om fortidens overherredømme. Rødvinene i dette område produceres udelukkende på Syrah-druen, (dog er det tilladt at anvende 15% Marsanne eller Roussane), mens de hvide produceres på druerne Rousanne og Marsanne. Røde Crozes-Hermitage vine har godt af nogle få års lagring og udvikler flotte nuancer af røde frugter, læder og krydderier. Mange af dem fortjener en god iltning på karaffel inden servering. De hvide er ofte dejlig, forfriskende i deres ungdom og de bedste af dem modner ganske godt og får spændende aromaer af nødder og modne grapefrugter. Vinen Crozes Hermitage Blanc Les Jalets er lavet på Marsanne-druer (100%) som hentes på en parcel, der ejes af en vinbonde, man har langtidskontrakt med, og hvor man foretager dyrkningen, høsten og derefter vinificeringen. Vinstokkene på parcellen er 25 år gamle og giver max. 40 hl./ha. Druerne er håndplukket og transporteres til kælderen i små kasser af 25 kg. for at undgå oxydering. 70% af vinen er gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og gennemgår en malolaktisk gæring på tank, mens 30% af vinen gæres på træfade og gennemgår en malolaktisk gæring ligeledes på træfad. Vinen er modnet i 8 måneder på en kombination af franske træfade, æggeformede cementtanke og ståltanke. Les Jalets Blanc har en flot, blank, gylden farve. Duften er åben, en smule olieret med eksotiske toner og en smule vanilje fra træfadene. I smagen kommer der friske toner af lime, moden grapefrugt, abrikoser og hvid peber. Den slutter meget liflig og mineralsk og samtidig med ristede nuancer, som minder om, at vinen har været på træ. Server den til fjerkræ i hvidvinssauce eller til fisk- og skaldyrsretter. Prøv den også til østers.