Beskrivelse
Ret fyldig og struktureret med toner af mørke kirsebær og engelsk lakrids. God velour og flere krydrede nuancer, med sort peber til sidst.
Distriktet Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de store prisstigninger som man f.eks. har set i Bordeaux og Bourgogne. Det er især i den sydlige del af Rhônedistriktet, at man finder “almindelige” Côtes-du-Rhône vine – bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden mellem Pont-St.-Esprit og Avignon.
Producenten Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid, men efter familien Freys opkøb af Jaboulet i 2006 er firmaet nu igen i den absolutte elite. Familien Frey stammer fra Champagne, hvor man i dag ejer ca. 100 ha. vinmarker. Desuden er familien ejer af et Cognachus, Château la Lagune i Bordeaux og siden 2014 det berømte Château Corton-André i Bourgogne. Den ældste datter i familien, Caroline Frey, fik i 2006 ansvaret for genopbygningen. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets eksisterende marker i bl.a. Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray – uden tvivl nogle af områdets bedste – er blevet grundigt renoveret, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape og Vacqueyras er blevet købt. Et kæmpe program med bl. a. overgang til biodynamisk dyrkning er blevet iværksat, men allerede nu er alle vinmarker blevet certificeret under Lutte Raisonnée ordningen (integreret landbrug). Den internationale vinpresse har allerede noteret sig de seneste markante ændringer hos Jaboulet. Som Robert Parker udtrykker det i marts 2011 efter at have smagt 2009 årgangen fra firmaet: “Welcome back Paul Jaboulet Aîné”.
Vinen
Crozes Hermitage Rouge Les Jalets er lavet på Syrah-druer som hentes hovedsageligt på en parcel Jaboulet ejer nær et sted som kaldes for “Les Jalets” (lokalt navn for de runde, flade sten man også kender fra Châteauneuf-du-Pape). Desuden henter man en mindre del af druerne på en naboparcel der ejes af en vinbonde man har langtidskontrakt med, og hvor man selv foretager dyrkningen og høsten. Vinstokkene på “Les Jalets” er 25 år gamle og giver max. 40-45 hl./ha. Druerne er håndplukket og transporteres til kælderen i små kasser af 25 kg. for at undgå oxydering. Vinen er modnet i 12 måneder på en kombination af store franske fade, franske barriques og ståltanke. Crozes Hermitage Rouge Les Jalets har en umiddelbar, aromatisk og frutrig stil i duften, meget elegant og med krydrede toner i slutningen. I munden virker den ret fyldig og struktureret med toner af mørke kirsebær og engelsk lakrids. Med iltningen i glasset udvikler den en god velour og afslører flere krydrede nuancer, med sort peber til sidst. Det er en klassisk vin til en peberbøf, grillet kalv med en mørk sauce eller til en lammesteg. Anmeldelser Decanter World Wine Awards – Bronze – årgang 2014