Beskrivelse
Vinen har bid og fylde, med toner af kirsebær, mandler og lidt engelsk lakrids til sidst.
Producenten
Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid, men efter familien Freys opkøb af Jaboulet i 2006 er firmaet nu igen i den absolutte elite. Familien Frey stammer fra Champagne, hvor man i dag ejer ca. 100 ha. vinmarker. Desuden er familien ejer af et Cognachus, Château la Lagune i Bordeaux og siden 2014 det berømte Château Corton-André i Bourgogne.
Den ældste datter i familien, Caroline Frey, fik i 2006 ansvaret for genopbygningen. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets eksisterende marker i bl.a. Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray – uden tvivl nogle af områdets bedste – er blevet grundigt renoveret, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape og Vacqueyras er blevet købt.
Et kæmpe program med bl. a. overgang til biodynamisk dyrkning er blevet iværksat, men allerede nu er alle vinmarker blevet certificeret under Lutte Raisonnée ordningen (integreret landbrug). Den internationale vinpresse har allerede noteret sig de seneste markante ændringer hos Jaboulet. Som Robert Parker udtrykker det i marts 2011 efter at have smagt 2009 årgangen fra firmaet: “Welcome back Paul Jaboulet Aîné”.
Distriktet
Man siger ofte, at Ventoux er døren til Provence, hvor Mistral-vinden hurtigt kan fjerne spor af selv den mest ivrige byge. Mistral’en “starter” netop ved det meget smukke og maleriske bjerg Ventoux, som med sine 1912 meter, måske mest er kendt og berygtet som en af de værste prøvelser for selv ret øvede cyklister – men også for sine umiddelbare og ærlige vine.
Det er ved foden af bjerget på de vestlige og sydlige skråninger, man finder vinmarkerne, som nyder godt af den vekslen, man her oplever mellem middelhavsområdets varme og Ventoux-bjergets kølige klima. Byen Bedoin er den mest betydningsfulde landsby i appellationen, som officielt breder sig over 51 kommuner mellem Vaison-la-Romaine i nord til Apt i syd. Det kølige klima ved bjerget gør, at man generelt høster senere end andre distrikteter i området. Det giver samtidigt vinene mere friskhed og balance, og gør dem perfekte at drikke i deres ungdom. Vinene som kommer fra den vestlige del af området (omkring Caromb, Bédoin og Mormoiron), er dog ofte lidt kraftigere og mere strukturerede og kan derfor tåle lidt længere modning.
Vinen
Côtes du Ventoux “Les Traverses” henter sit navn fra områdets klassiske støttemur, som holder på terrasserne og forhindrer jorden til at blive skyllet væk af regnen og især Mistral-vinden.
Den er lavet af Grenache Noir (80%) og Syrah druer, som kommer fra 35 år gamle vinstokke. Udbyttet er holdt nede på ca. 35-40 hl./ha. Les Traverses er gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og bliver derefter modnet på de samme tanktyper.
Côtes du Ventoux “Les Traverses” har en pragtfuld duft, hvor man finder klassiske krydrede toner med nuancer af provencalske krydderurter, hvid peber og krusemynte. I smagen har vinen bid og fylde, med toner af kirsebær, mandler og lidt engelsk lakrids til sidst.
Det er en perfekt vin til gastronomi, hvor den især vil matche lam med f.eks. rosmarin, timiam og hvidløg, andebryst eller provencalske grønsagsretter.