Beskrivelse
God frugtkoncentration, velour og let krydrede toner til sidst. Den har god tannin til evt. yderligere modning (5-10 år).
Producenten
Paxton Vineyards i McLaren Vale blev grundlagt i 1979 af David Paxton, der i dag betragtes som en af de dygtigste vindyrkere i Australien. I mange år producerede man druer, som man solgte videre til andre firmaer, og først i 2000 lancerede man en Paxton Shiraz 1998 under egen etiket. Samtidigt blev David Paxtons søn, Michael, færdig med sin uddannelse som winemaker og agronom, og han blev herefter en del af teamet. Filosofien har været klar fra start: Vinene skulle udtrykke druernes typicitet, områdets diversitet og hver vinmarks potentiale og karakter. Det førte til en naturlig overgang til biodynamik i vinmarkerne, hvor bl.a. syntetisk gødning og pesticider er bandlyste. Også produktionen af vinene i kælderen foretages efter biodynamiske principper (NASAA Reg. Nr. 5364P).
I dag ejer og dyrker Paxton Vineyards i alt 80 ha. vinmarker fordelt i McLaren Vale og i Barossa, hvilket giver god diversitet i forhold til klima- og jordbundsforhold. Druesorten Shiraz er den vigtigste, men man dyrker også bl.a. Grenache, Cabernet, Tempranillo, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Chardonnay. David Paxton og hans team benytter sig af både traditionelle og mere innovative dyrkningsmetoder, hvor man bl.a. udvælger kloner, som giver lavt udbytte men til gengæld højere kvalitet. Kunstvanding er en nødvendighed på flere af vinmarkerne, men man kontrollerer processen nøje, bl.a. med drypvanding, så udbyttet herved også begrænses.
Distriktet
McLaren Vale er et vindistrikt kun få kilometer syd for byen Adelaide i det sydlige Australien. Man har produceret vin i distriktet siden 1800-tallet, men det er først for nylig, at man har opdaget området på eksportmarkederne. Selv om havet kun ligger 10-15 km. fra området og yder en vis kølig indflydelse, er McLaren Vale ekstremt varmt, hvor vindyrkning er en udfordring. Uden kunstvanding ville det være umuligt at dyrke vin.
Distriktet er især kendt for sine mørke Shiraz-vine, men der produceres også vine på andre druer såsom Cabernet, Grenache og Merlot. En del af de mindre producenter sælger nærmest alle deres vine ved gårdsalg til de mange turister fra Adelaide, som hyppigt besøger området. Jordbunden varierer en del i de forskellige sub-distrikter; Sellicks Foothills, Blewitt Springs, Seaview, Willunga og McLaren Flat, og det gør vinenes stilarter således også.
Vinen
Druesorterne Shiraz og Grenache til denne vin hentes på forskellige parceller på ejendommen, hvor en del af dem allerede blev beplantet i 1890’erne, og hvor alle i dag er dyrket biodynamiske. Høsten foregår manuelt ved optimal balance mellem smags-, sukker- og sukkerindhold. Vinificeringen af de forskellige druesorter og parceller foregår separat. Druerne bliver afstilket og mast, og gæringen foregår på åbne gæringskar med druernes egen gærceller og daglige omrøringer. Ved endt gæring bliver vinen presset og overført til amerikanske og franske barriques, hvor den modner i 12 måneder. Vinen aftappes efter en sammenstikning og en kort bundfældning på tank.
AAA Shiraz-Grenache har en dyb, rubinrød farve med lilla skær. Duften byder på nuancer af modne bær (hindbær, brombær), kanel og pomerans. I munden har vinen en god frugtkoncentration, velour og let krydrede toner til sidst. Den har god tannin til evt. yderligere modning (5-10 år).
Serveres til f.eks. and, lam, okse og vildt. Perfekt til grillet kød.