Beskrivelse
Et klassisk eksempel på en meget harmonisk rødvin med en utraditionel drueblanding, som man i Australien er mester i.
Producenten
Paxton Vineyards i McLaren Vale blev grundlagt i 1979 af David Paxton, der i dag betragtes som en af de dygtigste vindyrkere i Australien. I mange år producerede man druer, som man solgte videre til andre firmaer, og først i 2000 lancerede man en Paxton Shiraz 1998 under egen etiket. Samtidigt blev David Paxtons søn, Michael, færdig med sin uddannelse som winemaker og agronom, og han blev herefter en del af teamet. Filosofien har været klar fra start: Vinene skulle udtrykke druernes typicitet, områdets diversitet og hver vinmarks potentiale og karakter. Det førte til en naturlig overgang til biodynamik i vinmarkerne, hvor bl.a. syntetisk gødning og pesticider er bandlyste. Også produktionen af vinene i kælderen foretages efter biodynamiske principper (NASAA Reg. Nr. 5364P).
I dag ejer og dyrker Paxton Vineyards i alt 80 ha. vinmarker fordelt i McLaren Vale og i Barossa, hvilket giver god diversitet i forhold til klima- og jordbundsforhold. Druesorten Shiraz er den vigtigste, men man dyrker også bl.a. Grenache, Cabernet, Tempranillo, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Chardonnay. David Paxton og hans team benytter sig af både traditionelle og mere innovative dyrkningsmetoder, hvor man bl.a. udvælger kloner, som giver lavt udbytte men til gengæld højere kvalitet. Kunstvanding er en nødvendighed på flere af vinmarkerne, men man kontrollerer processen nøje, bl.a. med drypvanding, så udbyttet herved også begrænses.
Distriktet
McLaren Vale er et vindistrikt kun få kilometer syd for byen Adelaide i det sydlige Australien. Man har produceret vin i distriktet siden 1800-tallet, men det er først for nylig, at man har opdaget området på eksportmarkederne. Selv om havet kun ligger 10-15 km. fra området og yder en vis kølig indflydelse, er McLaren Vale ekstremt varmt, hvor vindyrkning er en udfordring. Uden kunstvanding ville det være umuligt at dyrke vin.
Distriktet er især kendt for sine mørke Shiraz-vine, men der produceres også vine på andre druer såsom Cabernet, Grenache og Merlot. En del af de mindre producenter sælger nærmest alle deres vine ved gårdsalg til de mange turister fra Adelaide, som hyppigt besøger området. Jordbunden varierer en del i de forskellige sub-distrikter; Sellicks Foothills, Blewitt Springs, Seaview, Willunga og McLaren Flat, og det gør vinenes stilarter således også.
Vinen
Navnet “The Guesser” er inspireret af David Paxtons ungdomsår, hvor han klippede får og blev kaldt “Guesser”, som var navnet på den, der vurderede og sorterede skindene. I dag er firmaets Cellar Door butik indrettet i en tidligere fåregård.
The Guesser Red er lavet af Shiraz, Grenache Cabernet Sauvignon og Tempranillo. Druesorterne er vinificeret separat med en gæring og en modning på små franske og amerikanske træfade. Sammensætningen af druerne tilpasses årgangens stil. Med “Guesser” ønsker man hos Paxton at vise, hvilken fylde, frugtkoncentration og harmoni man kan opnå med sunde druer, produceret efter biodynamiske principper.
Vinen har en blank, rubinrød farve og intense aromaer af røde frugter og en smule vanilje. I smagen bringer Shiraz og Grenache toner af mørke bær, krydderier og violer, og Tempranillo forstærker en smule den krydrede og eksotiske stil. Cabernet Sauvignon giver vinen dens flotte struktur og en tørhed, som er med til at tøjle det hele. Et klassisk eksempel på en meget harmonisk rødvin med en utraditionel drueblanding, som man i Australien er mester i.
Serveres til and, svinekød, okse og naturligvis til lam.