Beskrivelse
Er kraftfuld og meget koncentreret og samtidig delikat og charmerende.
Producenten
Domaine Pierre Amiot & Fils har nu været i familien Amiots hænder i 6 generationer i Morey-Saint-Denis, og det er i dag brødrene Jean-Louis, som (siden 1980) laver vinen og Didier, som (siden 1991) tager sig af markerne.
Ejendommen består af 9 ha. vinmarker, som er fordelt på 40 forskellige parceller, med 85% i Morey-Saint-Denis og 15% i Gevrey-Chambertin. Det er ganske almindeligt for en typisk Bourgogne vinbonde, at man har sin ejendom splittet på mange små parceller i flere distrikter. Det gør selvfølgelig ikke livet og arbejdet nemmere og er i øvrigt forklaringen på, at der kan være så store forskelle på vine, som f.eks. kommer fra en enkelt Grand Cru.
Dyrkningen af druerne hos Domaine Amiot er baseret på såkaldt “integrated farming”, og udbyttet pr. hektar holdes nede på 25-45 hl. pr. ha. for at prioritere koncentrationen i vinene. Under vinificeringen er Jean-Louis Amiot tilhænger af at gribe ind i processen så lidt som muligt, men den stil, man prøver på at ramme på ejendommen, er mere mod det delikate end mod det rustikke. Vinene er gæret på druernes egen gærkultur og er hverken klaret eller filtrerede. De kan derfor virke en smule “upolerede” når de er unge, men udvikler sig mod det bløde og det komplekse med alderen.
Distriktet
Samtidig med at Gevrey-Chambertin med ca. 410 ha. vinmarker er den største kommune i Côte de Nuits, samler den et hav af fremragende vinmarker – den ene mere prestigiøs end den anden – med det tilfælles, at de udelukkende er beplantet med Pinot Noir. I Gevrey finder man ikke mindre end 9 Grand Cru marker og 25 vinmarker i 1. Cru, hvoraf nogle ganske enkelt er fremragende.
Udover disse klassificerede marker finder man også parceller, som ofte sidestilles i kvaliteten med f.eks. 1. Cru. Men som altid i Bourgogne bør man lægge ligeså meget vægt på det firma, som har lavet vinen, som på dens geografiske oprindelse.
Vinen
Gevrey-Chambertin 1. Cru “Les Combottes” nyder en meget privilegeret beliggenhed nemlig klemt mellem Grand Cru’erne Clos de la Roche og Latricière-Chambertin. Den anses for at være på højde med en Grand Cru og generelt for at være mere feminin eller delikat end dens nabo Clos de la Roche.
1/3 af Amiots vinstokke på parcellen (0,62 ha., i en højde af 260 m.) er 70 år gamle og resten ca. 15 år. Under høsten foretager man en druesortering ved plukningen og senere i kælderen på et sorteringsbord. Derefter får vinen en meget klassisk vinificering med en 100% afstilkning og 20 dages gæring i åbne emaljerede kar med temperaturregulering. Derefter får vinen en 20 måneders lagring på 228 l. egetræsfade (228 l., 1/3 nye).
Gevrey-Chambertin 1. Cru “Les Combottes” har en meget smuk kirsebærrød farve. Den er meget dyb og kompleks med fine subtile frugtaromaer. I smagen er den kraftfuld og meget koncentreret og samtidig delikat og charmerende. Eftersmagen afslører en del tannin, som uden tvivl vil give vinen et langt liv. Jean-Louis og Didier Amiot, de to brødre som står for vinificeringen, tøver ikke med at give vinen et gemmepotentiale på 8-10 år.
Vinen kan bruges til nærmest alle kødretter f.eks. lam, vildt og til ost.