Beskrivelse
Vinen er tør med en god sprødhed, næsten lidt saltede nuancer, men samtidig meget flotte frugtrige nuancer af grønne æbler, akacieblomst, en smule vanilje og passionsfrugt.
Området
Efter flere års klima- og jordbundsanalyser, har Planeta fundet tre “terroirs” i Etna-området, hvor man kan producere vine af fremragende kvalitet. Den første ligger i Sciara Nuova i kommunen Castiglione di Sicilia, hvor man i en højde af 870 m. har plantet 6 ha. til produktion af hvidvine. Her vil den oprindelige vingård blive restaureret og brugt til modtagelse af besøgende.
Det andet sted er Montelaguardia-dalen langs Circumetna-jernbanen med 10 ha. vinmarker på vulkansk jord, som er perfekt til vindyrkning. Midt mellem de to sidste ligger Feudi di Mezzo, hvor man har bygget den ny vinkælder, perfekt integreret i landskabet. Her vil Planetas Etnavine i fremtiden blive vinificeret og modnet.
Producenten
Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta generation vine. Vine, der efter ti års stjernekurs på den internationale vinscene, sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber Alessio, Santi og Francesca efter den ypperste kvalitet og typicitet i vinene – det vil sige vine, der afspejler Siciliens “terroir” – og hermed øens rå og skønne natur.
Familiens tradition for vindyrkning er over 300 år gammel, og de tre unge har med kontinuerlig eksperimentering og innovation tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, tillige med vine på lokale druer som Nero d’Avola, Frappato, og Grecanico.
Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en lækker olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den!
Vinen
Etna Bianco DOC er lavet på 100% Carricante høstet i en højde af ca. 700 m. på marken Montelaguardia. De nye vinmarker er beplantet med 5.000 vinstokke pr. ha, en høj beplantning som gør, at hver vinstok kun skal producere 1,2 kg. druer, som til gengæld er meget aromatiske og koncentrerede. Her giver den vulkanske jordbund og voldsomme temperaturskift mellem varme dage og ekstremt kølige nætter vine med en enestående mineralitet, friskhed og aroma, men samtidig en struktur og et gemmepotentiale som gør vinene meget interessante. Vinen er vinificeret på vingården Feudo di Mezzo.
De forskellige parceller på marken bliver høstet og vinificeret hver for sig, da lokale klimaforskelle kan betyde vine med forskellig stil. De hele klaser bliver afkølet til 8°C ved ankomsten til kælderen og bliver derefter håndsorteret før de gennemgår en afstilkning og en skånsom presning. Mosten gennemgår en kold gæring på ståltanke, dog er 10-15% af mosten gæret på franske egefade af 500 l. Vinene forbliver på deres lie (bundfald) indtil slutningen af marts med løbende omrøring, og bliver derefter sammenstukket til èn vin og aftappet.
Etna Bianco fra Planeta har en blank, lysgylden farve og meget umiddelbare aromaer af græs, citrus og hvide ferskner i duften. Ved lidt iltning afslører vinen mere potente, mineralske nuancer, som varsler en god struktur. I smagen er vinen tør med en god sprødhed, næsten lidt saltede nuancer, men samtidig meget flotte frugtrige nuancer af grønne æbler, akacieblomst, en smule vanilje og passionsfrugt.
Det er en vin man sagtens kan nyde uden mad til men som pga. den flotte struktur og mineralitet, den også har, vil klæde skaldyr- eller fiskeretter perfekt. Prøv den også til grøntsager gratineret med ost.