Beskrivelse
Vintage 2015 har en flot, dyb rubinrød farve og lækre, luftige aromaer af violer, vilde roser og mynte i duften. Med lidt iltning udvikles klassiske toner af friskplukkede kirsebær, hindbær, solbær, mandel, men også bitter chokolade. Den slutter meget elegant og frugtrig.
Distriktet
Ca. 90 km. fra Douroflodens udmunding i Atlanterhavet ved byen Oporto, starter portvinsdistriktet Douro, godt beskyttet mod havet af en ca. 1.400 meter høj bjergkæde i nord-sydgående retning. Herfra og til den spanske grænse mod øst består jordbunden af lag med flere specielle skiferarter. Dette, kombineret med en stor variation i landskabet, der tillader forskellige dyrkningsformer, giver en enestående mulighed for produktion af kvalitetsdruer, både til portvine og til rød- og hvidvine. Midt i 1970’erne indledte man en omfattende undersøgelse af markerne i området for at finde ud af, hvilke druesorter, der ville give de bedste resultater. Konklusionen faldt entydigt ud til fordel for 5 druesorter, som senere, af kontrolmyndighederne for portvin, blev foreskrevet som obligatoriske, når vinbønderne skulle nyplante. Blandt disse druer finder man fx Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca og Tinta Roriz.
Producenten
Det var i 1880, at den 20-årige Adriano Ramos Pinto grundlagde et beskedent portvinsfirma under sit eget navn. Hans initiativer på marketingsiden gjorde ham til en “pioner” blandt sine kolleger. De farverige plakater, han dengang brugte til at skabe opmærksomhed omkring sin portvin på, er for længst blevet anerkendt som noget af det mest klassiske og geniale inden for plakatkunst. I dag er det Champagnehuset Louis Roederer, der ejer Adriano Ramos Pinto og dermed fastholder den kvalitet, som blev etableret af brødrene Adriano og António Ramos Pinto. Et grundlæggende element er, at brødrene besluttede at markedsføre deres vine under navnene på de enkelte vinmarker. Det var blandt andet firmaets selvforsyning af druer og det dygtige team af vinmagere, som tiltalte Jean-Claude Rouzaud, som også er en respekteret oenolog med begge ben godt plantet på jorden. Blandt portvinsproducenter har Ramos Pinto den særlige stilling, at firmaet har den højeste andel af egne marker i forhold til produktionen. Firmaets 4 “Quintas” (vingårde) ligger i Cima-Corgo og i Douro Superior distriktet og er helt klart ét af Ramos Pintos store aktiver, idet dette ejerskab giver mulighed for at producere “Single Quinta Port” med eget særpræg og karakter.
Vinen
Vinen Ramos Pintos Vintage Port 2015 er lavet på druer udelukkende fra egne marker – nemlig ca. 40% fra Ervamoira (Douro Superior) og 60% fra Bom Retiro (Cima-Corgo). Der er mange fordele ved at være selvforsynende med druer, og en af dem er, at man selv kan bestemme, hvornår det optimale høsttidspunkt er. I vækståret 2014-2015 oplevede man i Douro et meget tørt år, sammenlignet med de foregående år. En meget kold vinter blev efterfulgt af et usædvanligt varmt forår og perioder med høje temperaturer i maj og juni, hvilket gjorde, at vinstokkene nærmest eksploderede i vækst. Heldigvis gav gode vandreserver i jorden og meget kølige nætter i løbet af sommeren en god og stabil modning af druerne. Man startede med at plukke druer den 27. august på Ervamoira og sluttede den 30. september på Bom Retiro. Druerne (55% Touriga Nacional, 37% Touriga Franca og 8% Sousão) er macererede på traditionel vis i granit “lagares” og “fodtrådt” for at opnå maksimal frugt og farve. Vinen er efter gæring lagret 18 måneder på fad. Man opnåede i 2015 meget aromatiske og elegante vine i duften, med god fylde, struktur og friskhed i smagen. Vintage 2015 har en flot, dyb rubinrød farve og lækre, luftige aromaer af violer, vilde roser og mynte i duften. Med lidt iltning udvikles klassiske toner af friskplukkede kirsebær, hindbær, solbær, mandel, men også bitter chokolade. Den slutter meget elegant og frugtrig. Husk, at en god Vintage Port ikke bør serveres for varm. En temperatur på 12-14° vil være perfekt. En Vintage Port vil typisk efter få år udvikle bundfald, som helst ikke skal blandes med vinen, når man serverer den. Derfor bør en Vintage Port altid dekanteres på en karaffel inden servering, sådan at bundfaldet bliver i flasken.