Beskrivelse
En meget kompleks hvid portvin med masser af sødme og eksotiske frugtnuancer. Eftersmagen er lang og fed.
Distrikt:
Ca. 90 km. fra Douroflodens udmunding i Atlanterhavet ved byen Oporto, starter portvinsdistriktet Douro, godt beskyttet mod havet af en ca. 1.400 meter høj bjergkæde i nord-sydgående retning. Herfra og til den spanske grænse mod øst består jordbunden af lag med flere specielle skiferarter. Dette, kombineret med en stor variation i landskabet, der tillader forskellige dyrkningsformer, giver en enestående mulighed for produktion af kvalitetsdruer, både til portvine og til rød- og hvidvine. Midt i 1970’erne indledte man en omfattende undersøgelse af markerne i området for at finde ud af, hvilke druesorter, der ville give de bedste resultater. Konklusionen faldt entydigt ud til fordel for 5 druesorter, som senere, af kontrolmyndighederne for portvin, blev foreskrevet som obligatoriske, når vinbønderne skulle nyplante. Blandt disse druer finder man fx Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca og Tinta Roriz.
Portvinen:
Som alle andre Portvinshuse producerer Ramos Pinto også hvid portvin ikke bare éen i øvrigt men faktisk fire af slagsen. Direktør og kældermester hos Ramos Pinto João Nicolau de Almeida mener, at en stor fejl, man generelt begår hos mange producenter, er at se ned på hvide portvine og samle hele opmærksomheden om de røde. Resultatet er ofte halvkedelige hvide portvine på markedet. Men ikke fra Ramos Pinto. Drueoprindelsen er den samme som for de røde nemlig Ramos Pintos fire Quintas. Det er den sødeste af Ramos Pintos hvide portvine med ca. 138 g. restsukker pr. liter. For at give modspil til sødmen anvender man for denne vin især druerne Rabigato og Viozinho samt Codega, som alle giver god struktur og friskhed. Inden selve gæringen har disse druer gennemgået en kold skindmacerering for at tilføre vinen yderligere sprødhed. Det er derfor en meget kompleks hvid portvin med masser af sødme og eksotiske frugtnuancer (modne druer, abrikoser, fersken og appelsin) men også delikate aromaer af kamilleblomst. Eftersmagen er lang og fed. Brug den som aperitif, til foie gras eller til desserter med frugt. Den bør serveres ret afkølet.