Beskrivelse
Meget kompleks og samtidig en forbavsende elegance – friskhed god struktur med nuancer af vilde blomster, ananas, fersken og mint.
Producenten
I de 30 år Annegret Reh-Gartner har styret vingården før hun gik borte i 2016, har hun altid lagt hovedfokus på vinenes høje kvalitet. Den drastiske beslutning hun tog, om at reducere arealet på ejendommen til 36 ha., var en vigtig beslutning. Den gav mulighed for at arbejde mere selektivt i vinmarkerne og forhøje kvaliteten yderligere. Teamet på vingården betragter de 12 ha. stejle skråninger i hver af Mosel, Saar- og Ruwerdalene, som en dejlig gave, men også en kæmpe udfordring.
For Kesselstatt gælder det for det første om at bevare Riesling-druens fine frugt og syrlighed og samtidig gengive hver enkelt marks helt specielle mineralske karaktertræk. Alle vinene gæres op ved hjælp af druernes egne naturlige gærceller, således at markens egen mikrobiologi så at sige får lov at skabe vinen. På markerne anvendes derfor kun organisk gødning, da dette er med til at stimulere skabelsen af gærceller i vinmarken.
Distriktet
Saardalen byder på et lidt køligere klima, end det man finder ved Mosel. Det skyldes især, at skråningerne ved Saar er knap så høje som ved Mosel, og det faktum at Saar-floden er mere å, end den er flod. Jordbundsforholdene er stort set de samme som ved Mosel, men skiferen er måske en smule finere og derfor lidt dårligere til at holde på varmen. Vinene herfra opnår nogle meget flotte aromaer grundet en noget længere modningsperiode, og en fantastisk mineralitet. En typisk Saar-vin har noget hyld og noget solbærblad over sig.
Vinen
Scharzhofberger hører med sin direkte sydlige soleksponering, sin veldrænede ler-, sand- og skiferholdige (70%) jordbund og en stigning på 35-60% til blandt de absolut bedste parceller i Saar-dalen. Hugh Johnson og Stuart Pigott betragter marken som en “Grand Cru” i Saar-området. Kesselstatt besidder i alt 4,5 ha. af Scharzhofberger, som en af de største besiddere på marken. Klimaet i Saar-dalen er lidt køligere end ved Mosel, og druernes modning foregår derfor lidt langsommere. Dette faktum gør, at vinene fra Saar udvikler nogle lidt andre aromaer end dem, der er typiske for Mosel. Vinene fra marken Scharzhofberger er både strukturerede og elegante i munden med meget mineralitet. Med alderen uvikler de toner af eksotiske frugter. De er kendt for at have et godt modningspotentiale.
Nydt i sin ungdom fremstår Scharzhofer Kabinett Feinherb med et ungdommeligt, næsten grønligt skær i glasset. I næsen mødes man af et væld af nuancer af vilde blomster, ananas, fersken og mint. I munden er vinen meget kompleks, men den har samtidig en forbavsende elegance, en friskhed og en struktur, der holder vinen rank og flot.
Eftersmagen er delikat, lang og meget harmonisk. Server den f.eks. til fisk med en sødmefuld eller krydret sauce, eller nyd den alene som det, den er: Riesling i verdensklasse.