Beskrivelse
Meget saftig og umiddelbar i smagen, med bid og friskhed. Med iltning udvikler den dog mere velouragtig og intense frugtnuancer af kirsebær og blommer, samt mørkere krydderier. En både kødfuld og charmerende Shiraz.
Producenten
Heathcote II er skabt af danskeren Peder Rosdal og franskmanden Lionel Flutto. Vinene er udelukket lavet af druer dyrket på ejendommen, og vinstokkene er ikke kunstvandet. Høstudbyttet er sjældent over 35 hl./ha. Ejendommen ligger i 240 meters højde og strækker sig over 32 hektar med bløde bakker og den karakteristiske røde jord, men kun 4,5 ha. er tilplantet med vinstokke. Heraf er det meste Shiraz, men også små parceller af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. De ældste vinstokke har en gennemsnitsalder på 10 år. Nye tilplantninger i 2004 inkluderer også Tempranillo. Druerne bliver ikke høstet, før de er helt modne, det vil sige, når smagsstofferne er fuldt udviklede og ikke kun baseret på et højt sukkerindhold.
Peder er fransk-uddannet “winemaker”, og han er ansvarlig for at lave vinen. Han bruger traditionelle men stadigvæk moderne vinifikationsmetoder hentet fra sine erfaringer i Europa og Californien. Gæringen varer fra 10 til 14 dage og foregår i små, åbne kar. For at udtrække så mange farve- og smagsstoffer som muligt bliver den gærende most presset ned under overfladen to gange dagligt. Denne meget effektive teknik (pigeage) blev udviklet i Bourgogne for mange år siden. Alle vinene er tørre, og de er fadlagret i de fineste franske egefade i 18 måneder. Lionel er mere involveret i arbejdet i vinmarken. Her fokuserer han på at holde vinplanten i balance, så den nemmere kan klare sommervarmen uden at blive stresset. For at opnå den optimale ydeevne, uden nogen form for kunstvanding, bliver hver vinplante individuelt vurderet og hånd-beskåret. De tørre betingelser næsten hele året rundt gør, at sygdomme i vinmarken bliver reduceret drastisk, hvilket gør det nemmere at styre vinmarken med et minimum af kemikalier.
Distriktet
Heathcote er et af de nyeste vinområder i Australien, som først for nogle få år siden blev tildelt sin egen Geographical lndication (G.I.). Før den tid hørte området under Bendigo i det centrale Victoria og druknede derfor lidt i mængden. Byen Heathcote ligger 100 km. nord for Melbourne. Vinregionen begynder 15 -20 kilometer syd for byen og slutter ca. 70 kilometer længere mod nord. Langs hele strækningen løber der en bjergkæde, som i undergrunden består af vulkanske klippeformationer. Jorden har en evne til at holde utroligt godt på vandet, og samtidigt dræner den godt. Det betyder, at man her kan dyrke vin uden brug af kunstvanding, hvilket giver meget intense og koncentrerede vine.
Der har været dyrket vin i området de sidste 30-40 år, men det er først inden for de seneste år, at det virkeligt er blevet kendt – især for sine Shiraz-vine. De første seriøse vinproducenter begyndte for ca. 30 år siden, men i dag er der kommet mange nye til, og der er omkring 35 vinhuse i området. Dertil kommer et tilsvarende antal af vindrue dyrkere, som sælger til de store vinhuse. Men generelt er det en vinregion for de små, individuelle og kvalitetsbevidste producenter.
Vinen
Shiraz er ejendommens basis-Shirazvin, hvor vinificeringen hver år tilpasses årgangen – både hvad gæringen og modningen angår. Vinen er dog altid modnet (18-22 mdr.) på franske barriques, hvor andelen af nye fade varierer fra 40-75%.
Farven er en smule lyser end den plejer. Her finder man toner af jordbær, lakrids og provencalske krydderier, samt sarte nuancer af hybenblomster. Meget saftig og umiddelbar i smagen, med bid og friskhed. Med iltning udvikler den dog mere velouragtig og intense frugtnuancer af kirsebær og blommer, samt mørkere krydderier. En både kødfuld og charmerende Shiraz.