Beskrivelse
Citrustoner, lime og appelsinskal, men også mere eksotiske toner som muskatnød, krydret vanille og modne æbler
Producenten
Den første Malan kom allerede til Sydafrika fra Frankrig i 1688 for at dyrke vin, men det var det først i 1953, at Frans Malan grundlagde den aktuelle Simonsig Estate i det nordvestlige Stellenbosch, og først i 1968 at den første håndaftapning på flaske fandt sted på ejendommen. Siden er det gået stærkt for Simonsig, som i dag er leverandør af en lang række fremragende traditionelle vine.
Det er i Stellenbosch at Frans Malan i 1970-erne producerede Sydafrikas første Rhine Riesling, Chardonnay og Méthode Champenoise vine, den sidste døbte han Kaapse Vonkel. Han lod flere andre druesorter plante på sine marker og var kendt for sin søgen efter perfekte drueblandinger, eksperimenter med kombinationer af jordbund og druesorter – i et forsøg på at opnå den bedste kvalitet.
Siden 1983 har det været Frans Malans tre sønner, som styrer Simonsig Estate, og hver af dem har en meget defineret rolle. Pieter Malan tager sig af marketing og salg i mere end tyve lande verden over, mens François Malan forvalter dyrkningen af familiens tre ejendomme med i alt 300 ha., hvoraf de 70 ha. producerer frugt til eksport. Det er den yngste bror Johan, som har ansvaret for vinificeringen af vinene på Simonsig Estate, godt hjulpet af François, da de begge er uddannede på Stellenbosch-universitetet for vindyrkning og oenologi.
Distriktet
Ca. 45 km. nordøst for Cape Town finder man området Stellenbosch, der af mange betragtes som det bedste vindistrikt i Sydafrika. I Stellenbosch finder man en sjælden harmoni mellem områdets jordbundsforhold og den klimatiske påvirkning fra Atlanterhavet, hvor kølige vinde sikrer en lang modning af druerne, som på denne måde får mere aroma og sprødhed.
Vinen
Det var Simonsig, som første gang i 1978 aftappede en vin lavet på Chardonnay. Siden har man efterhånden fundet de rigtige kloner og parceller, som egner sig bedst til den stil Chardonnay, man gerne vil producere, da hvidvinene hos Simonsig betragtes som husets flagskibe.
Efter presning af de optimalt modne druer bliver mosten gæret 100% på temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Vinen modnes derefter på samme tanktype, og er altså ikke lagret på træ, dette for at bevare druens ægte Chardonnay-karakter.
Vinens farve er sart strågylden. I duften mødes man alle Chardonnaydruens fortræffeligheder. Her finder man citrustoner, lime og appelsinskal, men også mere eksotiske toner som muskatnød, krydret vanille og modne æbler. Alle disse indtryk videreføres på fineste vis i smagen, hvor vinen viser sin renhed og elegance. Simonsigs Chardonnay har i flere år markeret sig som noget af det absolut bedste Chardonnay, der fremstilles i Sydafrika.
Prøv den til de bedste fiske- og skaldyrskreationer – gerne med kraftige saucer eller fond, eller til kraftige oste f.eks. ged.