Beskrivelse
God sødme med eksotiske toner af modne pærer, æbler, grape og blomster. God sprødhed, som giver den en god balance af friskhed.
Producenten
Den første Malan kom allerede til Sydafrika fra Frankrig i 1688 for at dyrke vin, men det var det først i 1953, at Frans Malan grundlagde den aktuelle Simonsig Estate i det nordvestlige Stellenbosch, og først i 1968 at den første håndaftapning på flaske fandt sted på ejendommen. Siden er det gået stærkt for Simonsig, som i dag er leverandør af en lang række fremragende traditionelle vine.
Det er i Stellenbosch at Frans Malan i 1970-erne producerede Sydafrikas første Rhine Riesling, Chardonnay og Méthode Champenoise vine, den sidste døbte han Kaapse Vonkel. Han lod flere andre druesorter plante på sine marker og var kendt for sin søgen efter perfekte drueblandinger, eksperimenter med kombinationer af jordbund og druesorter – i et forsøg på at opnå den bedste kvalitet.
Siden 1983 har det været Frans Malans tre sønner, som styrer Simonsig Estate, og hver af dem har en meget defineret rolle. Pieter Malan tager sig af marketing og salg i mere end tyve lande verden over, mens François Malan forvalter dyrkningen af familiens tre ejendomme med i alt 300 ha., hvoraf de 70 ha. producerer frugt til eksport. Det er den yngste bror Johan, som har ansvaret for vinificeringen af vinene på Simonsig Estate, godt hjulpet af François, da de begge er uddannede på Stellenbosch-universitetet for vindyrkning og ønologi.
Distriktet
Ca. 45 km. nordøst for Cape Town finder man området Stellenbosch, der af mange betragtes som det bedste vindistrikt i Sydafrika. I Stellenbosch finder man en sjælden harmoni mellem områdets jordbundsforhold og den klimatiske påvirkning fra Atlanterhavet, hvor kølige vinde sikrer en lang modning af druerne, som på denne måde får mere aroma og sprødhed.
Chenin Blanc er oprindeligt mest kendt fra Anjou i Loire-området i Frankrig, hvor den stadig i dag bliver brugt til både tørre og søde vine. Hos Simonsig var det i 1968 den første vin aftappet på gården af Frans Malan, og druen er i dag en af de mest efterspurgte i Sydafrika. Dens evne til at give tørre og friske vine med et eksotisk og sødmefuldt touch, passer utroligt godt til den sydafrikanske umiddelbare stil. Som det er tilfældet for de fleste Chenin Blanc-vine i Sydafrika, er Simonsigs udgave af denne drue udelukkende modnet på ståltanke for at bevare friskheden.
Chenin Blanc bliver plukket meget modnet, og det forklarer dens gode sødme, de eksotiske toner (modne pærer, æbler, grape og blomster) og den umiddelbarhed, man finder i vinen. Men samtidig har den en god sprødhed, som giver den en god balance mellem friskheden og sødmen. Duft- og smagskoncentrationen er meget stor. Vinen vil være perfekt serveret til salater, lette fiske- eller skaldyrsretter, kolde buffeter eller til skovtur.
Vinen
Chenin Blanc er oprindeligt mest kendt fra Anjou i Loire-området, hvor den stadig i dag bliver brugt til både tørre og søde Anjou-vine. Hos Simonsig var det den første vin aftappet på gården i 1968 af Frans Malan, og druen er i dag en af de mest efterspurgte i Sydafrika. Dens evne til at give tørre og friske vine med et eksotisk og sødmefuldt touch passer utroligt godt til den sydafrikanske umiddelbare stil.
Chenin Blanc-druen trives godt i Stellenbosch, hvor et ofte koldt forår og forsommer efterfulgt af en som regel varm sommer og efterår giver gode modningsbetingelser. Chenin Blanc bliver plukket meget modnet, og det forklarer dens gode sødme, de eksotiske toner (modne pærer, æbler, grape og blomster) og den umiddelbarhed, man finder i vinen. Men samtidig har den en god sprødhed, som giver den en god balance mellem friskheden og sødmen. Duft- og smagskoncentrationen er meget stor.