Beskrivelse
Smagen er sprød og intens med fersken og abrikos samt et strejf af tropiske frugter.
Producenten
Trentham ligger 15 kilometer fra Mildura i Victoria. Det ligger et sted, der i 1930’erne blev brugt til fåreavl. I slutningen af 40’erne omlagde man til planteavl, og de første vinmarker blev plantet i 1952. I 1960 købte Murphy familien ejendommen, og man fokuserede på citrustræer, grønsager og druer til hedvin. Gradvist ændrede man fokus og plantede vinstokke, som trivedes sublimt i undergrunden af rød ler og kalksten. Samtidig kunne man hente vand i den nærtliggende Murray River.
Den første “rigtige” årgang var i 1984, hvor man fremstillede vin af 6 tons druer. I 1988 etablerede man det nuværende Trentham Estate, og siden da er det kun gået én vej. I dag har man kontrol over 45 ha. vinmarker, et state-of-the-art vineri, der håndterer 5.000 tons druer. Man har også etableret Cellar Door faciliteter for besøg, smagninger og salg samt åbnet en anerkendt restaurant på vingården. Kulminationen er foreløbig, at James Halliday i sin 2015 udgave af Australian Wine Companion, giver huset de maksimale 5 stjerner.
Distriktet
Selv om de første vinstokke allerede blev beplantet i 1820’erne nær hovestaden Hobart, var det først fra slutningen af 1950’erne, området markerede sig for alvor som vinproducent. Mere præcis i 1956, hvor en fransk ingeniør anlagde egen vingård på øens nordøstlige side, snart efterlignet af flere andre.
I dag defineres Tasmanien, der kun tegner sig for 0,5% af Australiens totale vinproduktion, som et enkelt vindistrikt, selv om der er stor forskel mellem de enkelte områder i nord og syd.
I det nordlige Tasmanien giver det kølige men solrige område omkring Pipers River (Pipers Brook) perfekte forhold til aromatiske og frugtrige Chardonnay- og Pinot Noir-druer, bl.a. til mousserende vine, mens Tamar Valley giver mere kødfulde og strukturerede Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.
Vinen
Family Reserve er en serie af vine, hvor målet er, at resultatet skal være indbegrebet af det bedste, de respektive vinregioner har at byde på.
Family Reserve Chardonnay-druer kommer fra to vinmarker i West Tamar og Pipers Brook regionerne i det nordøstlige Tasmanien, hvor potentialet for produktion af komplekse hvidvine er stort. Druerne høstes manuelt i marts måned, ved optimal modenhed. Herefter bliver de hele klaser presset og gærer i ståltanke. Efter endt gæring, bliver vinen lagret i 6 måneder på nye og brugte franske fade af 500 l.
Vinen har en lys, grøngul farve. I duften finder man ananas og citrus og moden frugt. Smagen er sprød og intens med fersken og abrikos samt et strejf af tropiske frugter. Eftermagen er lang og vedholdende, hvor man fornemmer en gode balance mellem frugtsødme og sprødhed. Et flot og vellykket studie i Chardonnay’ens dyder tøjlet helt rigtigt.
Det er en oplagt ledsager til skaldyr eller fisk, gerne røget eller fed fisk som fx laks. På grund af sin dualitet mellem det cremede (smør) og sprødheden (citrus) er den også vellykket til råmarinerede retter på kammusling eller torskefilet.