Beskrivelse
Les Serines er klassisk for Yves Cuillerons typiske stil: spændstighed, koncentration og frem for alt finesse.
Producenten
En af de bedste producenter i Nordrhône, Yves Cuilleron, har aldrig været tilhænger af ekstreme filosofier i sit arbejde i vinmarkerne. Spørger man, om han dyrker sine vinstokke konventionelt, økologisk eller biodynamisk, er svaret “nej” til det hele. “Min filosofi er enkel: At producere de bedste og de sundeste druer som muligt, ved at bruge mine øjne, min fornuft og min erfaring, i respekt for naturen”, siger han.
De sidste 20 år har han ikke brugt kemi til insektbekæmpelse, men derimod teknikken “seksuel forvirring”, som er populært i økologisk produktion. På vinmarker hvor jordarbejde er muligt (ca. 30 ha.) bruges ikke ukrudtsmidler, og græsset får lov at gro mellem rækkerne. Der pløjes kun i begrænset omfang. På terrasserne (ca. 29 ha.), hvor jordarbejde kan betyde, at jorden skyller væk ved regn, bruges miljøvenlige ukrudtsmidler. Kunstgødning er bandlyst i vinmarkerne. “Håndarbejde er vigtig i vinmarkerne. Den bedste måde at undgå sygdomsangreb på, er at begrænse produktionen, tynde ud i grene og blade, give vinstokkene mere luft”.
Distriktet
Saint-Joseph ligger på Rhône-flodens højre side i Ardèche departementet, dermed vender bjergene mod Hermitage. Fra toppen af Saint-Josephs stejle bjergskråninger har man en fantastisk udsigt mod Mont Pilat, Gorges du Doux, Vecors og Mont Ventoux. Mod syd ses snedækkede bjerge, og i godt vejr kan man se Mont Blanc.
Da der var franske konger til, nød de godt af vinene fra Saint-Joseph, og mange poeter har i beruselse af kvaliteten besunget deres elegance. Rødvinene fra Saint-Joseph er udelukkende lavet på druetypen Syrah, mens de hvide laves på Marsanne og Roussanne. Rødvinene er som regel delikate, og de har ofte fordel af nogle års lagring. Der produceres kun ganske lidt hvidvin i området. De få hvidvine, som hæver sig over gennemsnittet, er lidt i Hermitage stil men bør som regel drikkes tidligere end storebroderen, mens de stadig har deres friskhed og charme i behold.
Vinen
Saint-Joseph “Les Serines” kommer fra en parcel på 2,5 ha. beplantet med 8.000 vinstokke pr. ha. – udelukkende med Syrah-druen. Nogle af disse vinstokke er over 60 år gamle, og “Les Serines” er netop det navn, man lokalt giver til disse gamle Syrah-vinstokke. Parcellen ligger på terrasser, som vender mod syd-sydøst med ikke særligt dybe lag af sand og granit.
Efter en delvis afstilkning blev druerne gæret i åbne gæringstanke i hele 4 uger med temperaturkontrol. For at få så megen frugtekstrakt som muligt, anvender man en mekanisk omrøring og desuden en såkaldt “remontage”, hvor man tager den nederste most og hælder over masken. Derefter foregår den malolaktiske gæring på store træfade, og til sidst er vinen modnet på nye 225 l. egetræsfade i 12-18 måneder.
Les Serines er meget tæt i farven med en smuk, brillant, rubinrød farve. Sammen med en meget koncentreret frugt og en solid struktur har vinen også en helt fantastisk finesse og charme. Her finder man aromaer af bl.a. solbær og violer. Vinen har en god tannin, som giver den et flot potentiale. Les Serines er klassisk for Yves Cuillerons typiske stil: spændstighed, koncentration og frem for alt finesse.