Beskrivelse
Smagen er sprød med komplekse nuancer af mørke bær og en ret afrundet og velouragtig karakter. Et godt bid og en god balance.
Distriktet
Washington State er måske ikke så kendt et vinområde, men det er rent faktisk med 170 km2 og en årlig høst på 129.000 tons druer (2011 tal) det næststørste vinområde i USA, kun overgået af Californien.
Udviklingen i området er gået hurtigt fra 1950’erne og frem til i dag. Dengang blev forgængerne for de to største vinhuse, Château St. Michelle og Columbia Winery, dannet – i dag er der over 700 vinhuse. Da der kun falder 200 mm regn om året, er kunstvanding en nødvendighed. Tidligere fokuserede man meget på hvidvine, især Riesling, men i 1990’erne rasede Merlot feberen, og Merlot trives fantastisk her. På det seneste er de øvrige Bordeaux druer samt Syrah blevet populære.
Producenten
Columbia Crest er ejet af det navnkundige firma Château St. Michelle Estates. Det ligger i hjertet af AVA’en Horse Heaven Hills i Columbia Valley og blev etableret i 1983. Allerede fra starten var der fokus på kvalitet og en klar ambition om at overlevere i forhold til prisen.
Den første store anerkendelse kom i 1990, hvor Columbia Crest var med på Robert Parkers liste over de 24 “Best Value Wineries” i verden. I 1997 var man for første gang med på Wine Spectators top 100 liste, og det er siden blevet til ikke mindre end 16 optrædener på listen – mest spektakulært med førstepladsen i 2009 med 2005 Cabernet Sauvignon Reserve, den første til en vin fra Washington State. I 2002 kom serien Two Vines til, og man har allerede modtaget ikke mindre end 60 “Best Buys” eller “Best Value” anerkendelser i internationale vinmagasiner!
Vinen
Merlot Grand Estates er lavet af 95% Merlot og 5% Cabernet Sauvignon, som hovedsageligt hentes i AVA Columbia Valley, men også i AVA Horse Heaven Hills (som bringer fylde og struktur) og AVA Wahluke Slope (aroma og kompleksitet). Alle områder hører til i Columbia Valley, som er et ret tørt område, da Cascade bjergkæden med op til over 4.000 meter høje bjerge, stopper de våde vejrsystemers fremdrift mod øst, så man anvender drypirrigation. Jordbunden er ikke særlig frugtbar og holder ikke godt på vandet, så drypirrigation giver optimal kontrol over vinplanternes vækstmønstre.
Vinificeringen foregår ved, at druerne afstilkes og mases, dog forbliver 30% af høsten med hele bær. Herefter gærer og macererer vinen sammen med drueskindet i 6-10 dage, inden bærmen presses fra. Blandingen af Merlot og Cabernet foregår lige efter presningen, og vinen gennemgår derefter en malolaktisk gæring på en kombination af rustfrie ståltanke og træfade. Efter en sammenstikning bliver vinen modnet i 14 måneder på en kombination af amerikanske og franske egetræsfade, hvoraf 1/3 er nye.
Vinen har en flot, mørk, rubinrød farve. Stilen er meget aromatisk og klassisk for en Merlot fra områder med “cool climate”. I duften finder man toner af kirsebær, tyttebær, bitter chokolade og en smule vanilje. Smagen er sprød med komplekse nuancer af mørke bær og en ret afrundet og velouragtig karakter. Den slutter med et godt bid og en god balance mellem frugt og tørhed. Server den til and, kalv og lam og til modne hvidskimmeloste.