Beskrivelse
Vinen er først præcis og delikat med lækre, kølige frugttoner, men ret hurtigt viser vinen også en god velour og en kødfuld struktur.
Producenten
Det var tilbage i 2001, at Aurelio Montes tog springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der har gjort Montes vinene i en klasse for sig, med det unikke terroir og spændende muligheder i Argentina og således forene det bedste fra både Chile og Argentina.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen, og hos Kaiken har det betydet, at man har påbegyndt en proces hvor biodynamik og bæredygtighed spiller en langt større rolle. Montes ønsker således at udvikle Kaiken fra at være 1/3 biodynamisk til 2/3 biodynamisk i 2016. I 2017 tilstræber man at være 100% biodynamisk.
“At arbejde med de biodynamiske principper i marken gør dig mere menneskelig. Du kan være 100% økologisk og stadig fungere som en computer” – Aurelio Montes.
Distriktetet
Vindyrkningen i Argentina er ikke et moderne påfund, for det hele startede i begyndelsen af 1500-tallet, hvor spanske bosættere kom til landet sandsynligvis medbringende deres egne vinstokke. Men det var først i perioden fra 1530 til 1550, at man kunne begynde at producere spændende vine med druekerner importeret fra Peru og især Chile.
Takket være munkenes kæmpe anlægsarbejde – f.eks. udgravning af vandingskanaler – ved foden af Andesbjergene blev områder som Mendoza, San Juan, San Luis og La Rioja ret hurtigt nogle af de vigtigste distrikter i Argentina.De europæiske druesorter kom først til Argentina mellem 1885 og 1910, da flere bølger af indvandrere fra Spanien, Italien og Frankrig kom til landet med deres egne – gennemprøvede – druesorter.
Vinen
Vinen er lavet på Pinot Noir-druer fra firmaets vinstokke i Tupungato (Valle de Uco, Mendoza), som er plantet i en højde af 1.300 m.o.h. Skiftet mellem varme temperaturer om dagen og kølige nætter giver et langt modningsforløb for druerne, og derfor meget aromatiske, farverige og smagfulde vine. Høsten foregår manuelt i 15 kilos kasser for at undgå masning og derved oxydering af druerne under transporten til vineriet. Vinen gæres på ståltanke og lagres derefter i 10 måneder på franske egefade, hvoraf de 25% er nye.
Vinen har en dyb, rubinrød farve, og i duften finder man umiddelbare, sødmefulde frugtaromaer af vilde kirsebær og hindbær. I smagen er vinen først præcis og delikat med lækre, kølige frugttoner, men ret hurtigt viser vinen også en god velour og en kødfuld struktur. I eftersmagen er det igen finessen og cool-climate stilen, som vinder, med god tørhed og friske, aromatiske toner.
Server den til forretter, patéer, quiche, fjerkræsretter, kalve- eller svinekød. Den egner sig også fint til hvidskimmeloste.