Beskrivelse
Smagen er meget struktureret, intens og kompleks. Frugtkoncentrationen er imponerende, og vinen er samtidig meget ren og harmonisk.
Producenten
Ingen anden vinproducent har i de sidste 50 år haft så meget indflydelse på den internationale vinscene som Angelo Gaja i Piemonte. Gaja, som man ofte kalder for “Kongen af Piemonte”, har været krumtappen for kvalitetsproducenter i hele Italien. Han er forrest og nådesløst kvalitetskrævende, når det gælder hans egne produkter. Angelo Gaja er en ægte pioner, som til stadighed søger nye veje for at udvikle og manifestere den suveræne kunst, han behersker. Midt i 1990’erne tog han udfordringen op i Toscana-området. Først overtog Gaja ejendommen Pieve Santa Restituta i 1994 med 16 ha. vinmarker i Montalcino, hvor han producerer to Brunello-vine Rennina og Sugarille. Det var i 1996, at Gajas nye eventyr i Toscana startede mere præcist mellem Bolgheri og Castagneto Carducci. Her fik Angelo Gaja – efter lange og seje forhandlinger, som gav Angelos kone idéen til navnet Ca’ Marcanda, (på piemontesisk dialekt: huset hvor man tinger om noget) – mulighed for at købe en ejendom og yderligere 80 ha. jord. 60 ha. blev beplantede med vin i foråret 1996, og tanken er at bringe det beplantede areal op på ca. 120 ha. i løbet af ti år.
Distriktet
Kystområdet syd for Livorno i det vestlige Toscana kaldes Maremma og har i mange år produceret grøntsager og frugter. I dag har Maremma udviklet sig til et af de bedste vindistrikter i Italien. Områdets beliggenhed langs kysten giver et varmt klima, som dog bliver påvirket af kølige briser fra havet og er således perfekt til de internationale druesorter, området netop er kendt for: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Syrah, men nu også Chardonnay, Viognier og Sauvignon Blanc. Jordbundsforholdene er ret unikke og består af to forskellige typer. Den første kaldes terre brune (mørk jord) og består især af sandholdig lerjord og ler (uden sten eller kalk), og den anden terre bianche (hvid jord) med ler og sand men også kalk og et stort antal småsten og sten i forskellige størrelser.
Vinen
Magari laves normalt på 50% Merlot, og lige del Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Selve navnet betyder på italiensk “bare det var sandt” og blev valgt, fordi det indeholder en snært af ironi og håb. En typisk piemontesisk (eller Gaja’sk) måde at få smilene frem på, når der er blevet investeret et kæmpe stykke arbejde, som det er tilfældet for projektet Ca’ Marcanda. Hver druesort bliver gæret separat i ståltanke. Efter endt malolaktisk gæring bliver vinene fra de 3 druesorter sammenstukket og derefter modnet i 12 måneder på nye og et til to år gamle barriques (225 l.). Efter aftapningen bliver vinen yderligere lagret i min. 6 måneder før afskibning. Udfra druesammensætningen kunne man forvente en vin i Bordeaux-stil, men Marennas og især Bolgheris specielle terroir med en blanding af struktur og moden frugtrighed kommer fint frem. Farven er ekstremt mørk med ruby-toner, og i duften finder man toner af friskbrændt kaffe, læder, brombær, solbær og lakrids. I smagen er vinen meget struktureret, intens og kompleks. Frugtkoncentrationen er imponerende, og vinen er samtidig meget ren og harmonisk. Trækarakteren og tanninen smelter fint sammen med frugten, men vinen har samtidig et kæmpe potentiale. Magari tager meget plads smagsmæssigt og bør derfor serveres med retter, som kan give den modstand: Lammekød, vildt, okse eller kraftige hvid- eller rødskimmeloste.