Beskrivelse
Smagen samler både dybde og kødfuldhed, men også finesse og bid. Den slutter med komplekse nuancer af sort peber, nellike, kanel og en smule vanilje.
Producenten
Når historien om Valpolicella og udviklingen af vinkulturen i området skal skrives, er der især én familie, der kan bidrage til denne: Familien Allegrini. Siden det 16. århundrede har denne familie nemlig spillet en absolut hovedrolle i vinproduktionen i dette smukke og højtestimerede vinområde. Vinfirmaet Allegrini i sin nuværende form er etableret i 1854, og siden har seks generationer hver især haft stor indflydelse på udviklingen i hele Veneto-området. Ikke mindst Giovanni Allegrini (5. generation) som, til sin død i 1983, var med til at revolutionere vinproduktionen i området.
Giovanni Allegrini’s tre børn havde alle arvet hans store passion for vin og tog således helt selvfølgeligt over efter ham. Ansvaret for dyrkningen i vinmarkerne overgik til den ældste søn, Walter Allegrini, som desværre gik alt for tidligt bort i 2003. I dag er det de to øvrige børn, Franco Allegrini og Marilisa Allegrini, der er i front for det stolte vinhus. Franco havde i mange år arbejdet med faderen i kælderen og overtog derfor ansvaret for vinificeringen, og den karismatiske Marilisa har siden 1980 været ansvarlig for marketing og dermed firmaets ansigt udadtil.
Familien Allegrini tilhører indiskutabelt den absolutte elite blandt italiens vinproducenter, og deres vine fra såvel Veneto som Toscana er således nogle af de bedste og mest anerkendte fra disse to unikke regioner.
Distriktet
Området Veneto ligger syd for Alto Adige-Trentino i Norditalien og strækker sig fra Gardasøen mod vest til byen Venedig mod øst. Det giver store forskelle i dyrkningsforhold, både klima- og jordbundsmæssigt og betyder derfor store stilvariationer. Veneto er mest berømt for distrikter eller vine som fx Soave, Bardolino, Valpolicella, Amarone eller Recioto, men også mere “beskedne” DOC eller IGT Veneto-vine kan være spændende – alt efter producenten!
En af disse IGT/IGP’er hedder Verona (også kaldet Provincia di Verona eller Veronese) og dækker hele Verona-provinsen. Her eksperimenterer man både med Venetos oprindelige druesorter og med mere “moderne” blandinger med druer udefra, som ikke altid er tilladte i de klassiske DOC-områder. Man kan derfor blive overrasket af ganske spændende og utraditionelle vine, både hvid-, rosé- og rødvine. Som det ofte er tilfældet i Italien, skal vine, som evt. nævner druesorten efter IGT-navnet, bestå af min. 85% af den pågældende drue.
Vinen
Ejendommen Villa della Torre, som Allegrini købte i 2008, består af en flot renæssance-bygning, som i dag udgør firmaets hovedsæde, og 26 ha. vinmarker omkring slottet. Markerne leverer druer til en af Allegrinis mest berømte vine verden over: Palazzo della Torre. Vinstokkene med Corvina, Rondinella og Sangiovese er plantet mellem 1962 og 1989 efter den klassiske Pergola Trentina opbinding, på flotte, østvendte terrasser, adskilte af en stenmur. Senere har man plantet Corvinone efter Guyot systemet. En højde af ca. 240 m.o.h. og en perfekt sammensætning af mergel, ler og kalk i undergrunden giver vine med god aroma, sprødhed, struktur og stor sukkerkoncentration.Palazzo della Torre er lavet på 40% Corvina Veronese, 30% Corvinone, 25% Rondinella og 5% Sangiovese, som bliver vinificeret hver for sig. Under høsten i september bliver størstedelen af druerne afstilket, skånsomt mast og sat til gæring på ståltanke. En lille del Corvinone druer bliver taget fra og sat til tørring i hele klaser indtil december, hvor den gæres og blendes med vinen fra de ‘friske’ Corvinone-druer. Denne proces tilfører vinen en ganske særlig velour og kompleksitet. Vinene gennemgår derefter en malolaktisk gæring på barriques indtil medio april, hvor de modnes i 15 måneder på ét år gamle barriques. Først her laver man det færdige blend, og efter et par måneders hvile aftappes vinen. Vinen flaskemodnes 7 måneder inden frigivelse. Vinen har en flot, dyb, rubinrød farve med et lilla skær. I duften afslører vinen en utrolig delikat og harmonisk stil, med lækre, sprøde nuancer af kirsebær, røde blommer, men også toner af rosiner og svesker. Smagen samler både dybde og kødfuldhed, men også finesse og bid. Den slutter med komplekse nuancer af sort peber, nellike, kanel og en smule vanilje. Tanninen er flot afrundet.