Beskrivelse
Ron Millonario produceres på et destilleri i den nordlige del af Peru. Det har længe været en velbevaret hemmelighed, hvor det var, men nu har Direktør Fabio Rossi, uafhængig aftapper og bl.a. producent af “Rum Nation” serien afsløret, at der er tale om destilleriet Pomalca i Chiclayo, som ligger i det nordlige Peru.
Rommen laves et sted, hvor den lokale sukkerfabrik ikke er særlig effektiv. Det betyder, at der er en stor del “restsukker” i den melasse, der udgør grundstoffet til gæringen af rommen. Dette er en af de væsentligste årsager til den meget fyldige og kraftige rom, som tydeligst kommer til udtryk i den 8 årige Peruano i Rum Nation serien. Det er nemlig den samme “rå-rom”, der bliver til “Rum Nation Peruano 8 år” og “Ron Millonario Solera 15 år Reserva Especial”
Destilleriet blev grundlagt i 1933 og benytter en destillationskolonne, som blev sejlet over fra Skotland. Først i 1950 blev Ron Millonario solgt på det lokale marked. Den var så dyr og eksklusiv, at de lokale bønder kaldte den for “Ron Millonario” (en rom som kun millionærer har råd til).
Man tapper så fra bunden = solera (spansk for gulv).
Der aftappes fra de nederste tønder med jævne mellemrum, dog ikke oftere og mere end kun ca. 1/3 af tønden tappes i løbet af et år. Konceptet er så, at der fyldes op med rom fra rækken ovenover. Dvs. rom fra næstnederste række fyldes ned i nederste række. Den plads, der så opstår i næstnederste række, fyldes med rom fra næstøverste række osv. På den måde bevæger rommen sig gradvist fra øverste række ned igennem rækkerne. Den frie plads i den øverste række fyldes op med frisk rom destillat eller en særlig blanding, man laver af forskellige årgange fra tønder, som man har på det almindelige lager. Rommen i tønderne vil i løbet af kort tid være en blanding af rom, der har forskellig alder. Denne måde at lagre på gør, at modningsprocessen går hurtigere. I overført betydning hjælper den gamle rom, den nye med hurtigere at blive gammel. D