Beskrivelse
Forbavser ved sin lethed og finesse, men samtidig har vinen en god kødfuldhed og velour.
Vinen
Amarone Classico fra Allegrini er lavet på 45% Corvina Veronese, 45% Corvinone, 5% Rondinella og 5% Oseleta, som hentes på husets vinmarker omkring Fumane. De fleste parceller ligger i en højde af 180-200 m.o.h., vender mod sydøst og er beplantede med vinstokke, som i gennemsnittet er ca. 30 år gamle. ældre beplantninger (2-3.000 vinstokke/ha.) følger den klassiske opbindingsmetode, Pergola Trentino, mens nyere vinstokke (ca. 5.000 vinstokke/ha) er plantet efter Guyot systemet. Vinificeringen foregår separat for hver druesort. Druerne håndplukkes ultimo september, og udvalgte klaser sættes til en naturlig tørring i 3-4 måneder, efter appassimento-teknikken, hvor druerne taber 40-45% af deres vægt. I januar bliver druerne afstilket og let mast, efterfulgt af en gæring på ståltanke i ca. 25 dage, med daglige overpumpninger. Efter presningen modnes vinene på træfade i 18 måneder. Først derefter sammenstikkes vinene fra de forskellige druesorter. Den færdigblandede vin modner i yderligere 7 måneder inden aftapning.Vinen har en flot, blank rubinrød farve med et blåligt skær. I duften finder man en meget tiltalende, sødmefuld stil, med masser af koncentrerede, modne frugtnuancer. Smagen forbavser ved sin lethed og finesse, men samtidig har vinen en god kødfuldhed og velour. Den slutter med masser af bid og krydrede nuancer samt en god portion tannin, som vil sikre den en lang udvikling. Server den til grillretter, gryderetter (gerne råvildt), men også til asiatiskinspirerede retter. Drik den i sin ungdom eller gem den i 20 år!
Producenten
Når historien om Valpolicella og udviklingen af vinkulturen i området skal skrives, er der især én familie, der kan bidrage til denne: Familien Allegrini. Siden det 16. århundrede har denne familie nemlig spillet en absolut hovedrolle i vinproduktionen i dette smukke og højtestimerede vinområde. Vinfirmaet Allegrini i sin nuværende form er etableret i 1854, og siden har seks generationer hver især haft stor indflydelse på udviklingen i hele Veneto-området. Ikke mindst Giovanni Allegrini (5. generation) som, til sin død i 1983, var med til at revolutionere vinproduktionen i området.
Giovanni Allegrini’s tre børn havde alle arvet hans store passion for vin og tog således helt selvfølgeligt over efter ham. Ansvaret for dyrkningen i vinmarkerne overgik til den ældste søn, Walter Allegrini, som desværre gik alt for tidligt bort i 2003. I dag er det de to øvrige børn, Franco Allegrini og Marilisa Allegrini, der er i front for det stolte vinhus. Franco havde i mange år arbejdet med faderen i kælderen og overtog derfor ansvaret for vinificeringen, og den karismatiske Marilisa har siden 1980 været ansvarlig for marketing og dermed firmaets ansigt udadtil.
Familien Allegrini tilhører indiskutabelt den absolutte elite blandt italiens vinproducenter, og deres vine fra såvel Veneto som Toscana er således nogle af de bedste og mest anerkendte fra disse to unikke regioner.
Distriktet
Området Veneto ligger syd for Alto Adige-Trentino i Norditalien og strækker sig fra Gardasøen mod vest til byen Venedig mod øst. Det giver store forskelle i dyrkningsforhold, både klima- og jordbundsmæssigt og betyder derfor store stilvariationer. Veneto er mest berømt for distrikter eller vine som fx Soave, Bardolino, Valpolicella, Amarone eller Recioto, men også mere “beskedne” DOC eller IGT Veneto-vine kan være spændende – alt efter producenten!
En af disse IGT/IGP’er hedder Verona (også kaldet Provincia di Verona eller Veronese) og dækker hele Verona-provinsen. Her eksperimenterer man både med Venetos oprindelige druesorter og med mere “moderne” blandinger med druer udefra, som ikke altid er tilladte i de klassiske DOC-områder. Man kan derfor blive overrasket af ganske spændende og utraditionelle vine, både hvid-, rosé- og rødvine. Som det ofte er tilfældet i Italien, skal vine, som evt. nævner druesorten efter IGT-navnet, bestå af min. 85% af den pågældende drue.